Ілюстрація REUTERS

Україна для успішної боротьби з небезпечним вірусним захворюванням тварин - африканською чумою свиней (АЧС) - має розробити і впровадити механізм компенсацій свинокомплексів у разі виявлення у них цього захворювання.

Читайте такожНа Львівщині зафіксували нові спалахи чуми свиней

Про це повідомив генеральний директор громадської спілки "Центр підвищення ефективності в тваринництві" Микола Бабенко на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

"Поки що немає механізму компенсацій, поголів'я, інфіковане вірусом АЧС, фактично призводить до закриття бізнесу. Тому що йдеться про мільйонні збитки. Тому першим кроком, безумовно, має бути запуск механізму компенсацій", - сказав Бабенко.

За словами Бабенка, на сьогодні не існує достатньо ефективних вакцин від цього захворювання, хоч у світі ведеться їх розробка. А сьогодні в разі виявлення АЧС на свинарському підприємстві поголів'я свиней на ньому підлягає знищенню. При цьому, підкреслив Бабенко, питання компенсації свинарським підприємствам за знищених свиней у разі АЧС залишається невирішеним протягом останніх семи років. За його словами, Україна - одна з небагатьох країн в Європі, де не розроблений і не запущений механізм компенсації за знищених у зв'язку з АЧС свиней.

При цьому, за словами директора Інституту ветеринарної медицини Національної аграрної академії наук Сергія Ничика, в Україні, на відміну від більшості країн Європи, велика частина випадків АЧС реєструється серед свійських свиней - 73,5%, тоді як серед диких - 22,1 %. Так, зазначив Ничик, найчастіше до появи АЧС призводить згодовування свиням термічно не оброблених харчових відходів домашньої кухні, харчоблоків та їдалень, які використовували заражене вірусом м'ясо, а також заражені комбікорми і зернопродукти, які не пройшли термічну обробку.

Як повідомив Бабенко в коментарі УНІАН, ефективний механізм компенсацій свинокомплексам втраченого через АЧС поголів'я може полягати як в наданні страхування, так і в наданні компенсаційних коштів на кожну голову втраченого поголів'я.

"Вони (компенсації - УНІАН) повинні відповідати ринковій вартості тварин. Хоч у розмовах з деякими власниками свинокомплексів звучить думка, що нам хоч би п'ятдесят відсотків вартості компенсували ... Але практика в країнах світу - це коли оплачують повну ринкову вартість", - підкреслив Бабенко.

Він також додав, що для боротьби з поширенням вірусу АЧС на території України було створено громадську спілку "Центр підвищення ефективності в тваринництві". Серед подальших кроків громадської спілки в питанні боротьби з АЧС Бабенко назвав залучення учасників громадської спілки до членства в наглядових радах при Держпродспоживслужбі для посилення громадського контролю в питаннях поширення цього захворювання.

Як повідомляв УНІАН, за даними Асоціації свинарів України, кількість свиногосподарств в Україні до 2025 року може скоротитися з 1,7 тис. до 1 тис.

Відповідно до опублікованого в січні 2017 року прогнозу Держпродспоживслужби, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить більш як 1,2 млн свиней, або 4 млрд грн, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 млрд грн.

За даними Держпродспоживслужбі, кількість випадків захворювання АЧС в Україні в 2018 році скоротилася на 13% порівняно з 2017 роком - до 145.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання свійських і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.