в

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час брифінгу заявив голова фракції Олег Березюк.

Він розповів, що таке рішення було прийнято на засіданні Проводу політичної партії "Об'єднання “Самопоміч".

Читайте такожЩе три нардепи заявили про вихід з парламентської коаліції

Відео дня

"16 лютого 2016 року український народ став свідком відвертої змови між вищим керівництвом держави з однієї сторони та олігархами і підконтрольними їм силами в парламенті з іншої. Відбулася спроба остаточного цементування влади клептократії та олігархії в Україні. Став очевидним владний союз, до якого увійшли частина фракції БПП, “Народний фронт” та уламки Партії регіонів, що підконтрольні низці олігархів. Такі дії делегітимізували уряд України, є замахом на державний устрій України та остаточно розвалили парламентську коаліцію “Європейська Україна”. Особливо цинічно, що такий союз оформився напередодні річниці розстрілу патріотів на Майдані та трагічних подій під Дебальцево", - йдеться в заяві, оприлюдненій Березюком.

Враховуючи це, згідно з текстом заяви, "провід партії ухвалив: визнати неможливим подальше перебування “Об'єднання “Самопоміч” у союзі з політичними силами, які стали учасниками олігархічного перевороту у парламенті, та припинити участь у парламентській коаліції. Ініціювати створення платформи для об'єднання експертних та громадських середовищ з метою узгодження спільних позицій щодо Конституції України, економічного розвитку та зростання добробуту”.

Також в цій заяві “Самопоміч” ініціює внесення змін до виборчого законодавства з метою проведення наступних парламентських виборів на основі відкритих виборчих списків. Окрім того, в заяві задекларована готовність підтримувати законопроекти нової парламентської коаліції та президента, що сприятимуть обороноздатності України, європейській інтеграції та зростанню добробуту. 

Також у заяві міститься звернення до депутатів — членів БПП та “Народного фронту”, які “вважають для себе неприйнятною участь у цементуванні влади клептократії та олігархії вийти зі своїх фракцій, задекларувати свою позицію та спільно координувати дії для захисту парламентаризму”. 

Читайте такожЛяшко заявив, що його фракція готова увійти до нової коаліції

Крім того, Березюк заявив, що всі члени його фракції підписали звернення до голови парламенту щодо припинення своєї участі в коаліції.

Як повідомляв УНІАН, фракції "Самопомочі" і "Батьківщини" вимагали відставки уряду.

16 лютого Верховна Рада 247-ма голосами визнала роботу уряду незадовільною, але не підтримала постанову про недовіру Кабміну.

17 лютого фракція "Батьківщина" у зв’язку з провальним голосуванням за відставку Кабміну заявила про вихід з парламентської коаліції.