Ілюстрація / REUTERS

Соціальна мережа Facebook повідомила подробиці про незалежний спостережний орган, якому користувачі зможуть поскаржитися на неправомірне видалення.

Соцмережа розраховує залучити до цієї діяльності близько 40 експертів, йдеться в повідомленні Facebook, опублікованому у вівторок, 17 вересня, пише DW.

Імена перших учасників групи, як очікується, стануть відомі до кінця поточного року. Їх будуть призначати на 3 роки. Кожну скаргу буде розглядати група з 5 експертів. Їх рішення буде обов'язковим для виконання і має вступати в силу як можна швидше. Єдиним винятком служить ситуація, коли керівництво Facebook визнає, що відновлення контенту буде означати порушення законодавства.

Відео дня

Читайте такожFacebook викрив та знешкодив в Україні масштабну "фабрику тролів"

Засновник соцмережі Марк Цукерберг вперше заявив про плани створити подібний орган у минулому році. Очікується, що він приступить до роботи на початку 2020-го.

За 15 років існування соціальна мережа неодноразово ставала об'єктом критики користувачів або предметом інтересу влади. Так, на початку 2018 року стало відомо про найбільший в історії Facebook витік особистих даних. Компанія Cambridge Analytica незаконно зібрала дані 87 мільйонів користувачів соцмережі і передавала їх третім особам, в тому числі, імовірно, до передвиборного штабу нинішнього президента США Дональда Трампа, який використав їх для політичної реклами.

У вересні 2019 року ряд американських штатів почав антимонопольне розслідування відносно соціальної мережі. Влада має намір з'ясувати, чи зловживав Facebook своїм домінуючим становищем на ринку.