Попит населення на кредити дедалі скорочувався переважно через погіршення споживчих настроїв / фото ua.depositphotos.com

У наступні 12 місяців більшість банків України прогнозують обмежене зростання обсягу корпоративних кредитів та очікують на подальше скорочення роздрібного кредитування.

Про це повідомила прес-служба Національного банку з посиланням на результати опитування про умови банківського кредитування.

"У ІІІ кварталі банки й надалі констатували уповільнення кредитування внаслідок війни: респонденти відзначили незначне відновлення попиту на кредити з боку бізнесу та подальше скорочення попиту з боку населення. Учасники опитування зазначили про посилення стандартів кредитування та зниження рівня схвалення заявок. Банки надалі очікують зростання попиту на короткострокові та гривневі бізнес-кредити й прогнозують посилення більшості видів ризиків", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що попит населення на кредити дедалі скорочувався переважно через погіршення споживчих настроїв. Банки стримано оцінюють перспективи кредитування і у найближчі три місяці очікують посилення усіх видів ризиків, окрім ризику ліквідності.

Кредити в Україні

Як повідомляв УНІАН, 18 березня уряд оголосив про запуск безвідсоткового кредитування бізнесу на час війни. На час воєнного стану та ще місяць після його завершення ставка по кредитах буде 0%. Відсотки за підприємців буде сплачувати держава. Після воєнного стану відсоткова ставка зросте, проте вона буде не більше 5%. 

У серпні в Мінекономіки розповіли, що відбувається з доступними кредитами під час війни. Найчастіше кредитуються підприємства, що працюють у сфері сільського господарства, торгівлі та виробництва і промислової переробки.

12 жовтня Кабінет міністрів затвердив постанову про запуск нової державної програми, яка дозволяє залучити до 60 млн грн пільгового кредиту підприємствам, які через війну втратили свої виробничі потужності.

Вас також можуть зацікавити новини: