США запровадили нові снакції проти Північного потоку-2 / Ілюстрація REUTERS

Міністерство закордонних справ України привітало рішення Сполучених Штатів Америки про запровадження нових санкцій, що ускладнять добудову газопроводу “Північний потік-2”.

Про це йдеться у повідомленні МЗС України у Twitter.

Читайте такожСьогодні набувають чинності санкції США проти трубоукладача "Північного потоку-2"

Відео дня

“Україна вітає новий крок США на протидію Північному потоку 2. Санкції проти KVT-RUS і судна Fortuna ще більше ускладнять його добудову. Ми і надалі тісно співпрацюватимемо з нашими стратегічними партнерами США задля захисту енергетичної незалежності України та Європи загалом”, - наголосили в МЗС.

Як повідомляє Reuters, Сполучені Штати поінформували Німеччину, що планують запровадити санкції стосовно російського корабля "Фортуна", який прокладає труби у Балтійському морі в рамках будівництва газопроводу “Північний потік-2” з Росії до ФРН.

Німецьке бізнес-видання Handelsblatt повідомило, що санкції США набувають чинності сьогодні в рамках закону «Акт про протидію cупротивникам Америки шляхом запровадження санкцій» (CAATSA). Санкції запроваджуються не лише проти судна "Фортуна", а і його російського власника - KVT-RUS.

"Північний потік-2": будівництво і санкції

  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Трубопровід проходить через виняткові економічні зони і територіальні води п'яти країн: Німеччини, Данії, Росії, Фінляндії та Швеції.
  • Газопровід "Північний потік-2" побудований уже більш ніж на 90%.
  • Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з вже існуючим "Північним потоком-1". Але через санкції США, передбачені законом про американський оборонний бюджет на 2020 рік, компанії, що займаються будівництвом газопроводу, не змогли його добудувати. Після цього «Газпром» вирішив добудувати газопровід власними силами.
  • З 1 січня 2021 року набули чинності ще одні американські санкції, які фактично забороняють іноземним компаніям надавати послуги з тестування, інспектування та сертифікації трубопроводу. Їм надано 30 днів на те, щоб залишити проект, інакше їм загрожують санкції.
  • У зв’язку з цим 2 січня норвезька компанія Det Norske Veritas (DNV) GL, яка мала сертифікувати газопровід "Північний потік-2" після закінчення його будівництва, відмовилася надавати цю послугу.
  • Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюють європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.