Кількість безготівкових операцій збільшується / фото pixabay.com

Українці все менше використовують готівкові кошти при розрахунках, віддаючи перевагу безготівковими операціями.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Читайте такожВідмовитися від готівки. Коли Україна вийде з "тіні"

Відео дня

Попит на безготівкові розрахунки

Згідно з повідомленням, цьому сприяють розширення платіжної інфраструктури та мережі, де можна розрахуватися платіжними картами, а також подальші позитивні зміни в платіжних звичках, що посилилися, в тому числі й через введення карантину.

«Загальна кількість операцій (безготівкових і отримання готівкових коштів) з використанням платіжних карт, емітованих українськими банками, у першому півріччі 2020 року склало 2742,9 млн шт., А їх сума - 1784,4 млрд грн. Навіть попри складну ситуацію, пов'язану з карантинними обмеженнями через поширення коронавірусу, кількість зазначених операцій зросла на 16,6%, а сума - на 7,0%, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019 року», - зазначила прес-служба.

Згідно з повідомленням, безготівкові операції у першому півріччі цього року продовжили зростати за кількістю і сумою. Їх частка переважала в загальній сумі та кількості операцій з платіжними картами. Так, кількість безготівкових операцій становила 2360,6 млн (86,1% всіх операцій), а сума - 982,9 млрд грн (55,1% від суми всіх операцій з картами). Минулого року, за підсумками першого півріччя, цей показник становив 49,4%.

Разом з тим в першому півріччі 2020 роки кількість операцій з отримання готівки зменшилася на 12,0%, а сума - на 5,0% в порівнянні з першим півріччям 2019 року.

Як наголошується в прес-релізі, безготівкові операції з використанням безконтактних карт (за допомогою смартфонів і інших NFC-пристроїв) становили половину від загальної кількості та суми безготівкових операцій в торгових мережах (50,1% і 50,9% відповідно). Мережа, де можна розрахуватися платіжними картами, продовжує зростати. За рік кількість суб'єктів господарювання, які приймають платіжні карти, зросла на третину (на 33,5%) - до майже 297 тис.

Цифрові гаманці

Українці з початку 2020 року стали на третину частіше оплачувати покупки банківськими картами та цифровими гаманцями, попри пандемію коронавірусу та зниження товарообігу у зв'язку з карантинними обмеженнями.