Ілюстрація / REUTERS

Європарламент вимагає від польської влади відмовитись від планів прийняти закон, який криміналізує сексуальну освіту у школах.

Євродепутати у четвер, 14 листопада, підтримали більшістю голосів резолюцію, яка закликає парламент Польщі відхилити відповідний законопроєкт, пише 24 канал.

Відсутність сексуального виховання робить підлітків більш вразливими до сексуальної експлуатації та насильства, йдеться у резолюції.

Відео дня

Читайте такожСекс-педагог Юлія Ярмоленко: сексуальна освіта - це не про те, як займатися сексом і в яких позах. Це про вміння захистити себе від сексуального насильства

Зміни до законодавства щодо сексуального виховання у Польщі були ініційовані альянсом противників абортів. Вони аргументують свої ініціативи "захистом дітей та підлітків від сексуальної розбещеності". Правляча у країні націонал-консервативна партія "Право і справедливість" (ПіС), яка перемогла і на останніх парламентських виборах, підтримує ініціативу. 

Згідно з законопроєктом, вчителям, які проводять у школах уроки сексуального виховання, може загрожувати до трьох років ув'язнення.

У середині жовтня на вулиці польської столиці Варшави на знак протесту проти цього законопроєкту вийшли тисячі людей.

Верховний суд Польщі у своєму попередньому рішенні зазначив, що цей закон у нинішньому вигляді несумісний з завданнями, покладеними державою на шкільну освіту. Таким чином, він може порушувати конституційні права на освіту та охорону здоров'я, зазначили в суді. Однак депутати від ПіС вирішили продовжити працювати над цим законопроєктом.