фото: УНИАН

Про це заявив заступник міністра – керівник апарату Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко під час засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

Представник МЗС звернув увагу, що культура та мова кримських татар опинилися під загрозою зникнення після окупації Росією Криму, а діяльність Меджлісу була заборонена.

При цьому він сказав, що окупаційна влада відкрила близько 130 кримінальних справ проти кримських татар, 20 представників кримських татар були викрадені, а 9 - зникли безвісти.

Відео дня

"Я закликаю Раду безпеки вимагати від Російської Федерації відновлення прав кримських татар", - заявив Пристайко.

Читайте такожВ ЄС називають заборону Меджлісу "брутальним наступом" на права кримських татар

Як повідомляв УНІАН, 26 квітня підконтрольний РФ Верховний суд Криму визнав об'єднання "Меджліс кримськотатарського народу" екстремістською організацією і заборонив його діяльність на території РФ.

Позов подала так званий "прокурор Криму" Наталія Поклонська у лютому 2016 року. На її думку, організація кримських татар налаштована на антиросійську діяльність.

Читайте такожПарламентська асамблея ОБСЄ закликала РФ скасувати рішення про заборону Меджлісу

Мін'юст РФ також включив Меджліс кримських татар в перелік організацій, діяльність яких припинена у зв'язку із здійсненням ними екстремістської діяльності.

У Кримській правозахисній групі заявили, що застосування до Меджлісу кримськотатарського народу норм «антиекстремістського» законодавства Росії загрожує кримінальними переслідуваннями не лише членів організації, але й іншим представникам кримськотатарського народу.