На відео під крики, німецьку мову і звуки стрілянини люди у формі поліцаїв ведуть жінок на "страту" / скріншот

У Білорусі на місці спаленого нацистами села Шуневка у Вітебській області, де тепер створено меморіал, провели "театралізовану історичну реконструкцію" спалення жителів села.

Читайте такожУ Росії анонсували військовий парад вихованців дитсадків на 9 травняСело спалили німецькі окупанти в рамках каральної операції 22 травня 1943 року разом з місцевими жителями - жінками, дітьми та літніми людьми.

Загалом у Докшицькому районі загинули понад 20 тис. людей і були спалені 97 сіл - зокрема, три села (Шуневка, Азарці та Золотухи) - разом з населенням.

Відео дня

У ролику реконструкції, опублікованому Telegram-каналом Luxta, видно, як під крики, німецьку мову і звуки стрілянини люди у формі поліцаїв ведуть жінок до меморіалу - на "страту".

Потім до учасниць вибігають інші люди з червоними стрічками й бігають навколо, імітуючи полум'я. При цьому аудіо, що звучить на тлі, схоже на фрагмент з фільму.

У програмі заходів, опублікованій на сайті обласної газети "Витебские вести", йдеться, що реконструкція називалася "Пам'ятайте, люди" і була організована "для учнів гімназії міста Полоцька та організацій Докшицького району".

Вас також можуть зацікавити новини: