Випічка з листкового тіста - рецепти / фото ua.depositphotos.com

Пироги, тістечка, печиво, рулетики, круасани та багато іншої апетитної випічки можна приготувати з листкового тіста.

Така випічка може бути як із солодкою начинкою, так і несолодкою.

Власноручне виготовлення листкового тіста – це дуже складно, тому багато хто вважає за краще купувати готовий заморожений напівфабрикат, з якого можна швидко та зручно випекти масу різних смаколиків.

Відео дня

Листкові трояндочки з яблуками

  • Яблука - 2-3 шт.
  • Листкове тісто готове - 500 г
  • Цукор - за смаком
  • Цукрова пудра для посипання

Яблука нарізати тонкими скибочками (шкірочку не зрізати). Зробити цукровий сироп і відварити в ньому скибочки яблук до м'якості. Цукор і воду брати на власний смак.

Що приготувати з листкового тіста / фото ua.depositphotos.com

Листкове тісто розморозити й тонко розкачати. Нарізати смужками приблизно 15х5 сантиметрів.

Розкласти скибочки яблук уздовж смужок тіста так, щоб краєчки яблук зі шкірочкою злегка виходили за край тіста. Скрутити рулетики, притиснути денце і поставити випікати до золотистого кольору. Готові трояндочки з яблуками посипати цукровою пудрою й подавати з чаєм.

Листковий пиріг з куркою і сиром

  • Тісто листкове - 450 г
  • Курка відварна - 250 г
  • Сир - 150 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Олія - 2 ст. л.
  • Сіль - за смаком
  • Зелень - за смаком

Велику цибулину нарізати чверть-кільцями. Сир натерти на великій тертці. Цибулю обсмажити на олії до м'якості.

Поки смажиться цибуля, курку нарвати шматочками або нарізати. Додати цибулю разом з олією, сир та нарізану зелень, посолити. Перемішати начинку.

Страви з листкового тіста / фото ua.depositphotos.com

Пласт тіста розкачати в прямокутник. Викласти у середину половину начинки.

Краї тіста нарізати косими смужками. Починаючи зверху, загорнути смужки на начинку, по черзі праворуч, потім ліворуч, ніби заплітаючи косу.

З другого пласта і решти начинки зробити другий пиріг. Випікати листковий пиріг з куркою і сиром при температурі 180°С до рум'яності.

Слойка з сиром і родзинками

  • Тісто листкове прісне - 500 г
  • Сир - 300 г
  • Цукор - 3-4 ст. л.
  • Ванілін - за смаком
  • Яйце - 2 шт.
  • Сметана - 1-2 ст. л.
  • Ізюм (без кісточок) - за смаком
  • Кунжут (мак, кориця) - для посипання

Тісто заздалегідь розморозити, родзинки промити, розпарити та обсушити. У сир додати 1 яйце, цукор, ванілін, сметану та родзинки. Все перемішати.

Тісто розкачати в одному напрямку, викласти половину сирної начинки, не доходячи до країв 0,5-1 см. Скрутити рулетом, покласти швом униз і нарізати гострим ножем на шматочки шириною 3-4 см.

Рецепти випічки з листкового тіста / фото ua.depositphotos.com

На деко, застелене пекарським папером, викласти нарізані шматочки. Змастити їх збитим яйцем і за бажанням посипати маком, кунжутом або корицею. Випікати слойки у заздалегідь розігрітій до 200°С духовці 20 хвилин - до золотистого кольору.

Готові слойки остудити й можна посипати цукровою пудрою.

Булочки з бананом і шоколадом

  • Тісто листкове дріжджове - 450 г
  • Банан - 2 шт.
  • Шоколад чорний - 70 г
  • Цукор - 50 г
  • Кориця - 1 ст. л.

Шоколад розтопити. Цукор змішати з корицею, а банан нарізати великими шматками.

Тісто трохи розкачати, нарізати на трикутники. Намазати його шоколадом, на край покласти банан. Загорнути тісто до меншого краю.

Обваляти булочки в цукрі з корицею. Випікати їх при температурі 180°С до готовності, приблизно 25-30 хвилин.

Листкові пиріжки з м'ясом і грибами

  • Тісто листкове - 450 г
  • М'ясо (свинина) - 400 г
  • Гриби - 150 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Сир - 70 г
  • Яйце куряче - 1 шт.
  • Карі - 1 ч. л.
  • Кунжут - 1 ст. л.
  • Олія - 2 ст. л.
  • Сіль - за смаком

Тісто покласти розморожуватися. Тим часом м'ясо порізати дрібними кубиками. Цибулю дрібно нарізати. Гриби порізати невеликими шматочками.

Сир потерти на великій тертці.

На невеликій кількості рослинної олії трохи спасерувати цибулю, потім додати м'ясо і гриби. Потушкувати під кришкою на середньому вогні 15 хвилин, до випаровування рідини. Додати карі та сіль.

Як приготувати випічку з листкового тіста / фото ua.depositphotos.com

Поки начинка остигає, зайнятися тістом. Трохи розкачати його, поділити на квадрати. Викласти по столовій ложці начинки, зверху - посипати сиром.

Гарненько скріпити пиріжки. Викласти їх на деко, зручно покласти папір для випічки. Змастити пиріжки яйцем і посипати кунжутом. Випікаємо конвертики в духовці при температурі 200°С  до зарум'янення.

Сирні палички з листкового тіста

  • Листкове тісто - 400 г
  • Сир Гауда - 70 г
  • Сир Моцарелла твердий - 70 г
  • Сир Грана Падано - 60 г
  • Суміш прованських трав - 1 ч. л.
  • Копчена паприка (солодка паприка) - 1 ч. л.
  • Кунжут - 1 ст. л.
  • Яйце куряче - 1 шт.

Насамперед слід підготувати сирну суміш. Для цього натерти на тертці три види сиру. Додати суміш прованських трав і копчену паприку в порошку або просто паприку червону солодку (спеції можна додавати на власний смак).

Пласт тіста розрізати на два рівних шматки. Змастити поверхню кожного збитим яйцем за допомогою силіконового пензлика.

Читайте такожНіжно-повітряний "Київський торт": як приготувати легендарний смаколик

Викласти сирну суміш на один пласт. Накрити сир другим шаром тіста змазаною стороною до сиру. Пройтися качалкою трохи по тісту, щоб сир до нього прилип.

Нарізати тісто на рівні смужки. Утримуючи один край смужки, скрутити в спіральки другий край і в кінці трохи защипнути край, щоб він не розкрутився. Змастити верх паличок яйцем.

Посипати палички улюбленими спеціями. Відправити деко з паличками в духовку, розігріту до 200°С, на 15-17 хвилин. Готовим паличкам дати повністю охолонути на деку.