Скріншот

В Україні тривають складні роботи з ліквідації наслідків стихійного лиха в Карпатах. Але владі також необхідно розібратися – що робити, щоб мінімізувати збиток від регулярних паводків.

Про це йдеться у статті 24 каналу "Як повінь у Карпатах "змиває" екологів і екоактивістів".

Україна щорічно страждає від затоплень – у різних регіонах, у великих або менших масштабах. Так було і так, на жаль, буде. Порівняно недавно – у 1998 і 2008 роках – західні області пережили приблизно співмірні потужні паводки, що і в цьому році. Тоді розроблялися цілі програми боротьби з "великою водою". Але майже нічого не змінилося – знову Україна "тоне".

Відео дня

Незважаючи на це, дуже дивує позиція деяких екологів й екоактивістів, які запевняють: карпатські ліси не могли стримати такі величезні опади, тому вирубка дерев не  головна причина катастрофи.

Цей аргумент екологічних експертів використовував на свій захист вже колишній голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький, якого звільнили після робочого візиту президента на захід України.

Ліс не може приборкати стихію гірських річок, – говорив Заблоцький. – Ліс – не дамба для запобігання паводків і стримування такої кількості води. Тому заяви, що причиною повеней є вирубки – це маніпуляція і популізм.

Читайте такожЕкологи дискредитували себе ігноруванням питання вирубок лісу в Карпатах – експерти

Аналогічну думку висловив на брифінгу прем'єр-міністр Денис Шмигаль. На питання про можливий зв'язок між вирубкою лісів та підтопленнями глава уряду відповів:

"Фактично, та норма опадів, яка випала за останні три дні, була в рази більша, ніж може спожити цілий карпатський ліс, який не стримував ці потоки води. Це, напевно, питання вже більше до науки, як відбуваються трагедії, з чого вони беруться, які причини...".

Такий підхід до проблеми дуже спрощений і неправильний. Зрозуміло, що карпатський ліс поодинці не може стримати воду, якщо за годину випадає 10-денна норма, а за два дні – місячна. Але належний стан лісового господарства стала б ключовим фактором у комплексі заходів з протидії паводків. Тому що це комплексна проблема, і це потрібно враховувати. І враховувати інші важливі фактори. Адже, крім вирубки лісів, підтоплень, так би мовити, "сприяють":

  • ерозія ґрунтів після вирубок, що дозволяє воді швидко потрапляти в річки
  • неякісне будівництво лісових доріг і відсутність на них водовідведення
  • несанкціонована меліорація і, як наслідок, знищення заплав річок
  • забудова заплав та прибережно-захисних смуг
  • хаотичне будівництво гідроспоруд
  • неправильний забір гравію, що призводить до розмивання берегів
  • засмічення лісів, річок та берегів і т. п.

Якби держава комплексно вирішувала всі питання (як це роблять у провідних країнах світу), то негативні наслідки паводків у Карпатах були б помітно меншими.