Відомий український підприємець, співвласник одного з найбільших ТРЦ Києва Sky Mall Андрій Адамовський публічно закликав свого колишнього компаньйона, естонського бізнесмена Гіллара Тедера укласти мирову угоду і таким чином поставити крапку в 10-річному конфлікті навколо ТРЦ. Свою позицію Адамовський висловив в авторському блозі на "Економічній правді".

Бізнесмен нагадав, що в недобудований торговий центр вклав гроші у 2009 році. Його побудували, здали в оренду, але в подальшому виникла суперечка про ціни кол опціону і виходу Адамовського з проєкту. Крім спору про кол опціон та ціну, виникло питання про борги компанії. "Скай Молл", яка володіє нерухомістю, мала, крім банківських боргів, більше $100 млн боргу перед кіпрською компанією "Філгейт".

Оформляючи частку Адамовського в українській компанії, Гіллар Тедер повинен був перевести борг "Філгейт", який він контролював на 100%, на загальну компанію і передати Адамовському в ній 51%. Але Тедер так і не зробив цього. В результаті він програв арбітраж в Лондоні і Високий суд у Лондоні, де йому було наказано переоформити борг.

Відео дня

"Надалі Гіллар Тедер програв всі господарські, адміністративні та цивільні процеси. Не один десяток процесів. Всього 114 судових рішень в Україні, 12 процесів на Кіпрі, 7 арбітражних рішень у Лондоні. Використовуючи фіктивних поручителів, коли який-небудь слюсар або укладальник асфальту нібито особисто своїм, безумовно чималим майном, поручався за 100 млн доларів, він заарештовував майно "Скай Молл" по всій Україні, включаючи суди Шепетівки та Жмеринки, порушував кримінальні справи в Україні, Кіпрі, Латвії, намагався влізти у мої суперечки з іншими партнерами по іншому бізнесу, включав політичний і адміністративний ресурс", - розповів Адамовський.

Український бізнесмен пояснив, що його пропозиція до Тедера зводилася до того, щоб викупити разом у банку борги і об'єкт, продати торговий центр і розділити можливий прибуток. Останній раз на переговорах, починаючи з літа 2018 року, юристи з ним уже майже домовилися. За словами Адамовського, Тедер підтверджував всі домовленості, були зроблені юридичні документи. Але після Нового року він відмовився від мирової.

"Я звертаюся з публічним закликом до Гіллара Тедера укласти мирову угоду. Це я роблю тільки тому, що втомився від бруду, який він виливає на моє ім'я, намагаючись зробити з мене рейдера", - підкреслив Адамовський.