Ілюстрація / REUTERS

Вісім країн-членів Європейського Союзу закликали Російську Федерацію не ставити під загрозу Мінські угоди та припинити фінансову і воєнну підтримку бойовиків.

Про це заявив Постійний представник Франції при Організації Об'єднаних Націй Франсуа Делатр перед засіданням Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

"Я хочу зробити сьогодні наступну заяву від імені п'ятьох членів ЄС в Раді безпеки ООН - Бельгії, Франції, Німеччини, Польщі і Великої Британії, до яких долучилися Італія, Нідерланди, Швеція як попередні члени ЄС в Раді безпеки ООН, щоби продемонструвати незмінність позиції Євросоюзу щодо України", - заявив Делатр.

Відео дня

"Ми як члени-члени Європейського Союзу повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Підписання російським президентом указу, який зокрема дає право людям, котрі постійно проживають в окремих районах Донецької і Луганської областей України, подавати заяву на російське громадянство за спрощеною процедурою, - підриває суверенітет України", - наголосив Делатр.

У цьому зв'язку він заявив, що окуповані території на сході України як і вся територія Донбасу є невід'ємною частиною території України.

"Спрощення для українських громадян, які живуть у регіоні, набувати російське громадянство суперечить положенням і духу Мінських угод", - заявив посол Франції.

Читайте такожУ РНБО вважають, що Кремль не наважиться приєднати до РФ окуповані території Донбасу

Також він сказав, що вибір часу ухвалення відповідного рішення РФ одразу же після виборів президента в Україні, які засвідчили тверду відданість України демократії та верховенству права, демонструє намір Росії продовжувати дестабілізувати ситуацію в Україні та загострювати конфлікт.

"Ми очікуємо, що Росія утримуватиметься від будь-яких таких дій, які ставлять під загрозу виконання Мінських угод та ускладнюють повне відновлення контролю українського уряду над цими районами, як це передбачено в угодах", - наголосив він. 

"Росія особливо має припинити свою фінансову та воєнну підтримку сепаратистам. Ми закликаємо усі сторони повністю виконати їхні зобов'язання відповідно до Мінських угод, починаючи від всеосяжного, міцного, та тривалого режиму припинення вогню і виведення важкого озброєння та конструктивно брати участь у Нормандському форматі і Тристоронній контактній групі", - підкреслив Делатр.

"Ми наполягаємо, що Рада безпеки ООН повинна і надалі займатися цим питанням, оскільки ці порушення міжнародного права являють собою глобальну проблему", - сказав посол Франції.