Ілюстрація / REUTERS

Передача Україні захоплених Росією в листопаді 2018 року артилерійських катерів ВМС Збройних сил України «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксира «Яни Капу» йде за планом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам заявив начальник прес-центру командування Військово-Морських Сил ЗС України Олег Чалик.

Читайте такожМЗС не виключає стягнення з Росії компенсації за збитки від морської атаки біля Керченської протоки

Відео дня

«Сьогодні, 18 листопада, успішно розпочато процес з передачі наших катерів (і буксира - УНІАН). Все відбувається згідно з планом. Зараз вони відправлені на материкову частину України», - сказав Чалик.

Як повідомив у соціальних мережах представник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко з посиланням на спільний аналіз групи експертів, приблизно о 13.40 буксири, які раніше вийшли в море за двома кораблями і буксиром, вирушили у зворотному напрямку.

Виходячи зі швидкості руху і відстані до Одеси (близько 300 миль) час у дорозі становитиме майже дві доби. Як зазначив експерт, тривалість буксирування також залежить від погоди і стану повернутих Росією судів.

Клименко припускає, що за сприятливих умов до Одеси караван суден може прибути вранці у середу.

«Це море, і можуть бути всілякі несподіванки (неочікуваний шторм або буксирний трос обірвався, що трапляється часто, або зненацька виявиться, що закляті друзі і партнери дірку в днищі зробили, яка виявиться пізніше і т.п.», - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з яких були поранені, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня українські моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

17 листопада захоплені українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» у супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмолу» в Керчі. Сьогодні ВМС ЗСУ заявило, що розпочато процес передачі катерів і буксира.