Суд визначив порядок дослідження доказів у справі Шеремета / фото УНІАН

Шевченківський райсуд Києва визначив порядок дослідження доказів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Крім того, суд відмовив стороні захисту у допиті низки високопосадовців, включно з президентом Зеленським. 

Читайте такожГеращенко допустив, що суд присяжних не визнає докази проти підозрюваних у справі Шеремета

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було ухвалено колегією у складі трьох присяжних та двох суддів.

Відео дня

Спочатку суд планує дослідити письмові та речові докази обвинувачення, потім письмові та речові докази сторони захисту.

Після цього на підставі дослідження висновків експертиз суд визначиться із кількістю та переліком експертів і спеціалістів, яких необхідно допитати, та допитає їх.

Згодом суд допитає свідків сторони обвинувачення, а потім сторони захисту, з переліком яких суд визначиться безпосередньо перед їхнім допитом.

Зокрема, свідки, які фігурують й у клопотанні сторони обвинувачення, й у клопотанні захисту, будуть допитані після свідків обвинувачення.

Після цього будуть допитані потерпілі та обвинувачені.

Крім того, суд відмовив стороні захисту у допиті президента Володимира Зеленського, екс-генпрокурорів Юрія Луценка і Руслана Рябошапки, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та його заступника Антона Геращенка, а також першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля.

«Відмовити у задоволенні... Ці особи не були безпосередніми свідками обставин, що підлягають доведенню у цьому кримінальному провадженні», - зазначила головуюча суддя.

Справа Шеремета - хто винен

  • Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Антоненка, дитячого кардіохірурга Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Дугарь.
  • Слідство вважало, що Антоненко був організатором вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто журналіста, а Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.
  • 11 серпня суд змінив Кузьменко запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.
  • 21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.
  • За словами керівника юридичної фірми «Сенс Консалтинг» Леоніда Маслова, Антоненко - вже виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко – «лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок». Крім того, підозрюваних звинувачують у знищенні автомобіля, в якому був Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • 25 серпня всі троє обвинувачуваних вимагали в суді, щоб їхню справу розглядав суд присяжних.
  • За авторозподілом від 9 вересня визначені троє основних присяжних: Григорій Фірсов, Наталя Глоба, Юрій Михайленко і двоє запасних - Юрій Федоренко, Людмила Яковенко.
  • 8 жовтня суд усунув від подальшого розгляду справи присяжного Михайленка та замінив його на запасного - Федоренка.