ЄС ввів санкції проти ставлеників російських окупантів / фото ua.depositphotos.com

У список шостого санкційного пакету Євросоюзу проти Росії потрапили колаборанти російських окупантів в Україні.

В Офіційному журналі ЄС розміщені подробиці документа і вказано, проти кого ввели індивідуальні санкції.

Окрім російських військових, політиків і членів їхніх сімей, під санкціями ЄС опинилися п'ять ставлеників росіян на окупованих українських територіях:

Відео дня

📌 Володимир Сальдо, призначений окупантами "голова Херсонської області". Колишній мер Херсона (2002-2012 рр.) і екс-нардеп від "Партії регіонів" (2012-2014 рр.) у березні 2022 року вийшов на мітинг на підтримку російської агресії проти України, а потім взяв участь у створенні так званого "Комітет порятунку миру та порядку".

📌 Кирило Стремоусов. Наразі він є "заступником" Володимира Сальдо, а також очільником "Комітету порятунку миру та порядку" - органу співпраці з російською окупацією в Херсонській області.

📌 Тетяна Кузьмич - колишня заступник мера Херсона і президент громадської організації "Російська національна громада "Русич". Вона брала участь у створенні "Комітет порятунку за мир і порядок".

📌 Сергій Черевко - колишній заступник мера Херсона. Він брав участь у створенні "Комітет порятунку за мир і порядок" і є його членом.

📌 Галина Данильченко, так звана "в.о. мера Мелітополя". Російські окупанти призначили її керувати містом після викрадення законно обраного мера міста 4 березня. "Крім того, вона зробила кілька заяв на підтримку присутності Росії в її місті та закликала населення не чинити опору окупантам", - йдеться в документі.

Зазначається, що всі ці зрадники підтримували і пропагували політику, яка підриває територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України.

Шостий пакет санкцій проти РФ: що відомо

4 травня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн представила шостий пакет санкцій ЄС проти РФ, що включає нафтове ембарго і відключення "Ощадбанку" від SWIFT.

Проти введення заборони на постачання російської нафти виступає Угорщина.

29 травня Bloomberg з посиланням на джерела передавати, що Єврокомісія пропонує країнам ЄС відмовитися від імпорту російської нафти морськими шляхами, водночас відстрочивши обмеження на її імпорт з ключового трубопроводу "Дружба".

Згодом у Європейському Союзі домовилися про часткове ембарго на російську нафту.

Угода про заборону експорту російської нафти в ЄС стосується понад 2/3 імпорту нафти з Росії, скорочуючи значне джерело фінансування її військової машини.

Крім того, новий пакет європейських санкцій включає відключення російського "Ощадбанку" від міжнародної міжбанківської системи SWIFT, блокування трансляції ще трьох державних мовників Росії в ЄС, а також накладення санкцій на осіб, відповідальних за військові злочини в Україні.

Глава Євроради Шарль Мішель заявив, що санкції проти Росії можуть оголосити вже 1 або 2 червня.

1 червня 2022 року президент Франції Еммануель Макрон заявив про те, що до кінця 2022 року Європейський союз на 92% скоротить імпорт російської нафти. Макрон зазначив, що не виключає також і ембарго на поставки в ЄС газу з Росії.

2 червня економічний аналітик Михайло Крутіхін заявив про те, що в Росії заговорили про закриття нафтопереробних підприємств. В цей же день президент США Джо Байден заявив, що США і ЄС обговорюють можливість закупівель російської нафти за ціною, нижчою за ринкову.

3 червня ЄС остаточно затвердив шостий пакет санкцій проти Росії. Під санкції потрапив засновник "Яндекса" Аркадій Волож. Акції компанії моментально обрушилися, на тлі чого Волож вирішив покинути свій пост.

Вас також можуть зацікавити новини: