Пиріг з варенням – традиційні ласощі до чаю, які нагадують про дитинство і домашній затишок.
Робиться такий смаколик нескладно, а рецептів приготування є безліч. Пісочний, тертий, листковий, дріжджовий, пісний – будь-який пиріг буде дуже смачним.
Пиріг з варенням "Кучерявий"
- Борошно - 360 г
- Яйця - 2 шт.
- Цукор - 80 г
- Вершкове масло - 200 г
- Розпушувач - 0,5 ч.л.
- Варення (краще густе) - 200 г
Просіяти борошно, з'єднати з розпушувачем і перемішати. Додати у борошно порізане на шматочки розм'якшене вершкове масло. Перетерти борошно з маслом на крихту.
Читайте такожВишуканий торт Естерхазі: як приготувати легендарний десертЗбити яйця з цукром. Якщо варення не дуже солодке, то цукру можна взяти більше.
Влити яєчну суміш у борошняну крихту, перемішати ложкою. Коли рідина змішається з борошном, перетерти тісто на крихту.
Увімкнути духовку на 180°C для розігріву.
Викласти більшу частину тіста в змащену маслом форму. Покрити тісто шаром варення. Зверху посипати залишками крихт тіста.
Відправити у духовку приблизно на 20 хвилин. Коли пиріг зарум'яниться зверху, вийняти, трохи охолодити й нарізати на порційні шматочки.
Відкритий пиріг з варенням
- Борошно - 300-450 г
- Вершкове масло - 200 г
- Цукор - 150-200 г
- Яйце - 2 шт.
- Сода - 0,5 ч.л.
- Винний оцет - 1 ч.л.
- Ванілін - на кінчику ножа
- Варення (густе) - 300-450 г
Розтопити вершкове масло, охолодити. Всипати цукор, збити міксером. Ввести яйця та ванілін, перемішати.
Погасити соду у винному оцті й вилити в збиту суміш, перемішати. Додати борошно та замісити некруте тісто. Загорнути його в плівку й покласти на 1 годину в холодильник.
Приготувати роз'ємну форму. Дно форми застелити пергаментом.
Дістати тісто та розділити його на дві нерівні частини. Меншу частину тіста (приблизну третю частину) прибрати в холодильник.
Робочу поверхню трохи притрусити борошном і розкачати більшу частину тіста відповідно до діаметру форми. Акуратно перенести це коло в форму й руками розподілити тісто, зробивши невисокі бортики.
Зробити кілька наколів виделкою і рівномірно викласти густе варення.
Меншу частину тіста розкачати в пласт, нарізати на смужки.
Частину смужок викласти на верх пирога, зробивши решітку. А частину пустити на окантовку бортиків. Пиріг випікати у заздалегідь розігрітій до 200-220°C духовці близько 25 хвилин.
Пляцок "Пані Каблучкова"
- Борошно - 3 ст.
- Маргарин - 250 г
- Яйце куряче - 6 шт. (5 шт. - у тісто, 1 шт. - у начинку)
- Сметана (15-20%) - 4 ст. л.
- Цукор - 3 ст. (1 ст. - у тісто; 1,5 ст. - у білки, 0,5 ст. - у мак)
- Розпушувач тіста - 1 ст. л.
- Мак - 1 ст.
- Крохмаль картопляний - 1 ст. л.
- Кисіль (напівфабрикат, 90 грам) - 1 пачка
- Масло вершкове (у крем) - 200 г + 1 ст.л. у мак
- Молоко згущене (у крем) - 1 банка
- Варення (краще кисле) - 1 ст.
Залити мак окропом, кип'ятити на слабкому вогні 15-20 хвилин, після чого відкинути на марлю, щоб стекла зайва рідина. Розтерти мак до білого кольору. Додати в нього 1 яйце, 0,5 склянки цукру, 1 ст.л. вершкового масла та 1 ст.л. крохмалю.
5 жовтків добре збити з 1 склянкою цукру, додати сметану, розм'якшений маргарин (250 г) і перемішати.
Читайте такожНайсмачніша сирна запіканка: як приготувати апетитний смаколикБорошно змішати з розпушувачем, додати яєчну суміш і швидко замісити тісто. Воно має бути липке. Покласти його в холодильник.
5 білків збити до стійкої піни, поступово додаючи 1,5 склянки цукру. Наприкінці збивання додати пачку сухого киселю.
Тісто розділити на дві частини. Одну викласти в квадратну форму, змащену маслом і застелену пергаментом. Змастити варенням, викласти купками макову начинку. Вільний простір заповнити збитими білками. Зверху можна посипати родзинками, горіхами, ягодами з варення.
Випікати при температурі приблизно 160°C, поки білки не стануть золотистого кольору. Всередині вони повинні залишатися м'якими.
Так само випекти другий корж.
Приготування крему. Збити 200 г масла з 1 банкою згущеного молока. Можна додати для трохи коньяку та чайну ложку какао.
Змастити остиглі коржі кремом і скласти начинкою всередину. Змастити верх пирога тонким шаром крему й посипати крихтою (наприклад, від печива). Готовий пляцок покласти в холодильник на кілька годин. Потім дістати його, нарізати на шматочки і подавати до столу.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Пишні пиріжки у духовці: як приготувати з м’ясом, капустою та фруктами
- Смачний солоний оселедець: як приготувати апетитну рибку вдома
- Млинці з куркою та шоколадом: рецепт від шеф-кухаря Євгена Клопотенка
- Пиріг, рулет та пончики: як приготувати неймовірну випічку з сиром
- Соковитий рулет з фаршу: як приготувати апетитну страву