false

Близько року тому я взяв на тест IQOS - девайс для нагрівання тютюну від Philip Morris. Гаджет задуманий як альтернатива для курців, які дбають про своє здоров'я, але, в силу різних причин, не бажають відмовлятися від куріння. І ось, настав час розповісти про свої враження і про низку нюансів, пов'язаних з використанням IQOS.

Попри те, що про цей девайс вже написано досить багато, все ж коротко нагадаю, що ж це таке.

Відео дня

Система нагрівання тютюну IQOS належить компанії Philip Morris International, яка протягом 10 років вклала в розробку технології близько 4,5 мільярда доларів. Для цього був побудований суперсучасний науковий центр в Швейцарії. Нашій редакції навіть якось довелося там побувати.

IQOS кардинально відрізняється як від звичайних, так і від електронних сигарет. Це спеціальний електронний девайс для курців, який вміє те, на що ні сигарети, ні інші електронні пристрої не здатні.

Тютюн в звичайній сигареті горить при температурі близько 900 градусів. Разом з тютюновим димом виділяються і шкідливі продукти горіння. При використанні IQOS все відбувається інакше. У тримач вставляється тютюновий стік (в більшій частині світу вони продаються під брендом HEETS) - така собі укорочена версія сигарети з фільтром і подрібненим тютюном. Усередині тримача є спеціальний нагрівальний елемент, він нагріває тютюн до температури близько 300 градусів.

Завдяки цьому стік в тримачі не горить, а нагрівається, при цьому виділяється справжній аромат тютюну, без домішок шкідливих продуктів горіння.

Більш докладно про IQOS і перші враження від його тестування ви можете прочитати в моєму першому огляді, який був написаний за підсумками перших декількох тижнів.

Ну а я перейду до підсумків використання девайса протягом року, розділивши свої враження на кілька блоків.

false

Рік з IQOS. Наслідки для здоров'я і якості життя.

Серед позитивних змін однозначно можу назвати наступні:

1. Позбувся запаху

Остаточно пішов неприємний сигаретний запах, який супроводжував мене всюди. Для мене, як людини, у якої вдома більше не курить ніхто, це важливо. Раніше і від дружини, і від дітей періодично ловив осудливі погляди, особливо коли після перекуру відразу заходив додому, несучи з собою шлейф неприємного запаху від прокуреного одягу. Зараз ця проблема зникла. Разом з нею зникли і інші - неприємний запах з рота і ганебний вигляд пальців рук.

2. Минув кашель

Також через кілька місяців після переходу на IQOS, остаточно минув характерний кашель курця, який особливо часто помітний вранці та ввечері. Думаю, курці зі стажем мене зрозуміють і погодяться, що цей факт важливий як в плані самопочуття, так і в плані настрою - адже тебе перестають долати похмурі думки, пов'язані з цим кашлем.

3. Загострився нюх

Крім цього, значно покращився нюх. Я став краще вловлювати різні запахи, яких раніше не відчував. Погодьтеся, коли ти знову можеш відчути на повну призабутий запах морозного повітря або перших днів весни - це багато чого варте.

4. Покращився апетит, отримую повноцінне задоволення від їжі

Ще один важливий момент, на який я звернув увагу - це поліпшення апетиту. Напевно, відсутність сигаретного диму, який включає в себе різні продукти горіння і смоли, позитивно позначилася на роботі смакових рецепторів. Тепер прийоми їжі приносять мені набагато більше задоволення.

При всіх цих важливих позитивах необхідно відзначити і одну негативну сторону використання IQOS - я почав курити стабільно більше. Через те, що дим, а точніше пар від IQOS, не такий їдкий, як сигаретний, і не такий помітний, я став частіше дозволяти собі використовувати гаджет як вдома, так і в машині. Таким чином, якщо раніше я викурював на день менше пачки сигарет, то тепер, часто вже не вкладаюся в цю норму. А це і зайві витрати, і підвищене споживання нікотину. Нехай смол в IQOS і немає, але все одно навряд чи це корисно - збільшувати свою норму.

false

Рік з IQOS. Зручність використання.

У цьому сенсі у IQOS теж є як позитивні, так і негативні аспекти. З позитивних - пристрій досить надійний. Особливо - остання модель. Якщо на перше покоління девайсів часто були нарікання через поломки як тримача, так і зарядного пристрою, то зараз все змінилося.

З виходом другого покоління, наскільки я зрозумів, були внесені певні зміни в конструкцію, і при практично тому ж дизайні надійність девайса значно підвищилася. У мене він працює досі.

При цьому радує готовність компанії не зупинятися на досягнутому. Вихід на ринок третього покоління пристрою IQOS 3 продемонстрував, що компанія розвивається в правильному напрямку. Були значно поліпшені технічні характеристики - зросла швидкість зарядки тримача, з'явилася функція сигналізування про готовність до роботи за допомогою легкої вібрації. Також став набагато цікавішим дизайн, в якому передбачена можливість за допомогою різних ковпачків і накладок персоналізувати свій пристрій.

З'явилися додаткові аксесуари, які спрощують використання, такі як утримувач в машині або шкіряний органайзер, в якому можна тримати як сам девайс, так і стіки. Одним з кращих оновлень в IQOS 3, що значно підвищують комфорт використання, на мій погляд, став новий інструмент для очистки тримача, який йде в комплекті. Він на порядок кращий і ефективніший за попередню версію. При цьому варто відзначити його недовговічність. Кілька місяців використання і він стає непридатним до використання, на жаль. Купувати новий не хочеться, а використовувати старий тим більше. Так що його можна сміливо віднести до "витратних матеріалів".

Ще один негативний момент - це несумісність зарядок у різних поколінь. У третього покоління вже інший порт (Type C), і зарядки від попередніх поколінь до нього не підходять. Через це у мене виникає постійна плутанина і вже кілька разів я потрапляв в ситуацію, коли взяв з собою IQOS 3, і не зміг зарядити, оскільки під рукою був тільки шнурок IQOS 2.4+. Можна, звичайно, купити додаткову зарядку, але ця велика кількість різних зарядок на роботі, вдома і в машині трохи дратує. Але, з іншого боку, всі гаджети поступово прямують до уніфікації та стандартизації зарядних пристроїв. І більшість з них переходять саме на роз'єм Type C. Тому, напевно, це неминуче.

false

Висновки:

Тут все просто. Коли я лише купив IQOS, чув відгуки, що деяким складно перебудуватися з на нього з сигарет. Для мене перехід на комфортний IQOS і відмова від звичайних сигарет виявилися не просто легким. Це було просто непомітно. За весь цей рік я викурив тільки одну сигарету. І відчуття були настільки неприємні, що я її так і не зміг докурити. Після цього думок про них не виникало від слова "взагалі". Просто дивно, як я міг стільки років курити цю гидоту.

Крім цього я зрозумів ще одну річ - якщо я коли-небудь зав'яжу з IQOS, то це вже буде повна відмова від куріння в будь-якому вигляді. На сигарети я більше не перейду ніколи.

Замовити безкоштовний тест IQOS на тиждень можна на сайті iqos.ua

Юрій Пономарьов

IQOS - пристрій для нагріву тютюну. Дозволений до використання тільки повнолітніми. Технологія не є цілком безпечною і може викликати звикання