Ілюстрація / REUTERS

У Сумах від сьогодні заборонено виходити з дому без крайньої потреби і документів, а також збиратися групами більше двох осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, виконавчий комітет міської ради сьогодні, 28 березня, розглянув питання «Про особливий порядок проведення профілактичних та протиепідемічних заходів на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади».

Читайте такожНа Сумщині лабораторно підтверджено п’ять випадків захворювання на COVID-19

Зокрема, «засідання» 16 членів виконкому проводили на площі Незалежності в засобах індивідуального захисту органів дихання, стоячи на безпечній відстані один від одного.

У результаті обговорення, виконком затвердив правила поводження на вулицях та в громадських місцях населених пунктів Сумської міської ОТГ під час карантину. Вони регулюють питання особливого порядку проведення профілактичних, протиепідемічних та інших заходів, визначають норми поведінки населення, а також суб’єктів господарювання з метою недопущення поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Згідно з прийнятим рішенням виконкому, на період із 28 березня і до моменту закінчення карантину в Україні на території Сумської міської ОТГ заборонено:

  • залишати місце проживання (будинки, квартири, кімнати у гуртожитках, готелях, тощо), крім випадків, коли дозволяється залишати місце проживання (пересування до місця роботи та з неї до місця проживання; відвідування аптеки, магазину з метою придбання продуктів харчування, засобів гігієни, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ветеринарних препаратів; візиту до лікаря, медичних закладів у зв’язку зі станом здоров’я чи лікування домашніх тварин; проведення комплексу ритуальних послуг, чи отримання адміністративних послуг (реєстрація народження дитини, реєстрація місця проживання особи) та ремонту комп’ютерної та побутової техніки; вигул тварин тривалістю до 30 хвилин на день; відвідування правоохоронних, судових органів, тощо; відвідування літніх людей, осіб з інвалідністю з метою забезпечення їх продовольчими товарами та товарами першої необхідності або супровід цієї категорії громадян для задоволення їх потреб);
  • виходити із приміщень (помешкань) без засобів індивідуального захисту органів дихання (масок, респіраторів);
  • користуватися дитячими та спортивними майданчиками;
  • перебувати на вулицях групами більше двох осіб (крім необхідності супроводження дорослими малолітніх, неповнолітніх дітей, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю; перебування в громадському транспорті; пересування групи членів сім’ї; виконання органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування покладених на них функцій; у складі аварійних бригад);
  • перебувати на вулицях дітям віком до 14 років без супроводу дорослих, а дітям віком від 14 до 18 років – без відома батьків чи опікунів;
  • перебувати на вулицях дітям віком від 14 до 18 років після 20:00 без супроводу дорослих;
  • палити, вживати їжу чи напої в місцях загального користування, в тому числі, в парках, скверах, лісопаркових зонах, прибережних смугах;
  • відвідувати ті об’єкти (заклади), робота яких заборонена на час карантину в установленому законодавством порядку.

Особам, які під час карантину, перебувають на робочих місцях, також забороняється без крайньої потреби покидати приміщення, де вони працюють. Перед виходом із приміщення їм рекомендується змінювати засоби індивідуального захисту органів дихання, мається на увазі маски, або ж респіратори.

Також, при виході на вулицю кожна людина повинна мати при собі документи, що посвідчують особу (для дітей – свідоцтво про народження). На вимогу працівників поліції особа зобов’язана пред’явити ці документи, а також повідомити своє місце проживання та мету, з якою вона вийшла на вулицю.

На вулиці громадяни повинні перебувати на відстані не менше 2 метрів один від одного (за виключенням випадків зазначених вище).

Вигулювати домашніх тварин на вулицях дозволяється лише на поводках. Особа, яка вигулює домашню тварину, зобов’язана забезпечити мінімальну відстань у 2 м від своєї тварини до інших тварин і людей.

Своєю чергою відвідувачі об’єктів торгівлі та інших закладів, яким дозволено здійснювати обслуговування населення в умовах карантину, зобов’язані дотримуватися встановлених згідно з чинним законодавством та рішеннями органів місцевого самоврядування режиму та правил відвідування цих об’єктів (закладів), зокрема щодо максимально допустимої кількості відвідувачів, мінімально допустимої відстані між відвідувачами, проведення дезінфекції рук, безконтактного температурного скринінгу при вході, наявності засобів індивідуального захисту у відвідувачів, обслуговування в певні години дня лише категорій осіб, які перебувають у зоні особливого ризику, придбання однією особою певних товарів у обмеженій кількості, здійснення перерв для дезінфекції та/чи провітрювання приміщення. Мінімальна відстань між особами у чергах становить 2 м.

Аптекам виконком рекомендує перейти на обслуговування населення без входу відвідувачів до торгових залів.

Правила є обов’язковими для виконання всіма розташованими на території Сумської міської ОТГ підприємствами, установами, закладами та організаціями, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на цій території. За їх порушення особи притягатимуться в установленому законодавством порядку до адміністративної відповідальності за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також члени виконкому внесли сьогодні зміни до регламенту роботи виконавчих органів Сумської міськради. Відтепер у випадках запровадження на території Сумської міської ОТГ режиму надзвичайної ситуації, надзвичайного стану або в інших випадках, визначених законодавством України, засідання виконкому як виняток, можуть проводитися в онлайн-режимі з використанням спеціальних програмних засобів.

Читайте також: