Ілюстрація / REUTERS

В Україні 48% громадян вважають, що влада неуспішно справляється з заходами, що вживаються для протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 27-30 березня.

Зокрема, респондентів запитали, наскільки успішно чи неуспішно, на їхню думку, нова влада справляється з завданнями, які треба вирішувати.

Відео дня

Так, 40% опитаних вважають, що влада успішно справляється з протидією епідемії коронавірусу (з них 36% - скоріше успішно і 4% - дуже успішно), ще 48% - притримуються протилежної думки (з них 18% - повністю неуспішно і 30% - скоріше неуспішно). Ще 13% опитаних не змогли відповісти на питання.

Також 18% опитаних вважають, що влада успішна в запобіганні можливим економічним труднощам в Україні, пов'язаним з епідемією коронавірусу (з них 17% - скоріше успішно і 1% - дуже успішно); 57% думають, що неуспішна (з них 31% - повністю неуспішна і 26% - скоріше неуспішна). Ще 25% опитаних не змогли відповісти.

Читайте такожЗа порушення режиму самоізоляції оштрафовані вже 130 українців – МВС

Крім того, 17% респондентів думають, що влада успішна у забезпеченні доступності медичних послуг для громадян (з них 15% - скоріше успішно і 2% - дуже успішно), 70% вважають, що неуспішна (з них 42% - повністю не успішно і 28% - скоріше неуспішна). Ще 13% опитаних не змогли відповісти.

Водночас близько половини українців (49%) думають, що обмежувальні заходи, спрямовані на протидію епідемії коронавірусу, були запроваджені вчасно; 38% думають, що влада запізнилася з протидією епідемії; 5% притримуються думки, що обмежувальні заходи було вжито передчасно. Ще 7% не змогли відповісти.

43% опитаних українців виступають за більш жорсткі заходи забезпечення карантину, ніж зараз; 40% думають, що вжиті заходи цілком адекватні ситуації; 9% притримуються думки, ці заходи повинні бути менш жорсткими, введено занадто багато непотрібних обмежень; 1% вважають, що ніяких обмежувальних заходів взагалі не потрібно. Ще 7% не змогли відповісти.

Разом з тим, говорячи про проблеми і складнощі, які їх зараз турбують, респонденти найчастіше за все називали такі (можна було обрати до 3 відповідей): переживають за здоров'я близьких – 38%; сильно зросли ціни на продукти харчування – 29%; складно купити засоби індивідуального захисту: маску, рукавички, рідину для дезінфекції – 27%; виникли фінансові труднощі – 20%; побоюються, що не зможуть отримати медичну допомогу в разі необхідності – 20%; респондент сам (сама) боїться захворіти – 12%; постійно переживає через невизначеність ситуації – 12%; потрібно поїхати в інший населений пункт, а транспорт не ходить – 11%; потрібно їздити на роботу, а громадський транспорт майже не працює – 10%; виникли складнощі з купівлею продуктів харчування та необхідних у побуті речей – 6%; респондента відправили в неоплачувану відпустку – 5%; респонденту загрожує втрата роботи – 4%; стало складно вести свою підприємницьку діяльність – 4%.

Також, тим респондентам, хто має роботу, та є найнятим працівником, ставилось питання про те, чи виникли у них наступні складнощі на роботі (можна було обрати усі відповіді, що підходять): невиплата зарплати – 3%; запропонували піти в неоплачувану відпустку – 12%; запропонували звільнитися через скорочення – 2%; запропонували погодитися на зниження зарплати – 6%; у 79% зайнятих жодної з цих проблем поки що не виникало.

Читайте такожКабмін запроваджує більш жорсткі правила карантину: чи готові до них українці (відео)

43% респондентів більше побоюються економічних наслідків від введення карантинних обмежень, ніж епідемії коронавірусу; 34% більше побоюються епідемії коронавірусу в Україні; 14% не побоюються ні першого, ні другого, вважаючи, що ситуація нормалізується протягом 1-2 місяців.

На думку респондентів, найгірше справляються з епідемією такі країни: Італія – 47%, Іспанія – 23%, Україна – 12%, США – 12% (питання було відкритим, респондент міг назвати не більше 4 країн).

Також, на думку респондентів, найкраще справляються з епідемією такі країни: Китай – 46%, Німеччина – 9%, Білорусь – 7%, Україна – 6%, Південна Корея – 5% (питання було відкритим, респондент міг назвати не більше 4 країн).

Відповідаючи на питання про те, які країни чи міжнародні організації можуть найбільш ефективно допомогти Україні в боротьбі з епідемією коронавірусу, 34% українців назвали Китай; 11% - Всесвітню організацію охорони здоров'я; 10% - Європейський Союз; 9% - США; 6% - Росію; 35% вважають, що жодна з країн чи організацій не зможе цього зробити.

***Опитування проведено методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 1500 інтерв'ю, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 3%.

Як повідомляв раніше УНІАН, в Україну в березні в період пандемії коронавірусу COVID-19 з-за кордону повернулися понад 270 тисяч співвітчизників.

Читайте також: