У Польщі затримали українського моряка Олексія Бистрику / фото УНІАН

У Польщі затримали українського моряка Олексія Бистрику, якого нібито за злочин у Чехії розшукував Інтерпол.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу повідомила голова наглядової ради благодійної організації «Фонд допомоги морякам та трудовим мігрантам «Ассоль» (Одеса) Світлана Фабрикант.

За її словами, до цієї організації звернулися родичі моряка - жителя Одеси. Бистрика прямував на роботу на теплохід «Західний», згідно з контрактом, на посаді кадета. Посадка на судно мала відбутися в порту Клайпеди (Литва) 13 жовтня.

Відео дня

На судно моряк прямував транзитом - з міжнародного аеропорту «Одеса» до Варшави (Польща), звідки планувався виліт до Вільнюса (Литва).

Як повідомила його дружина Ганна Бистрика, у Варшаві він був затриманий, і суд постановив затримати його на 7 діб до з'ясування ситуації. Телефоном перекладач суду повідомив, що затримання пов'язане із запитом правоохоронців Чехії.

Читайте такожВ охопленій заколотами Нігерії можуть загинути українські моряки-правозахисники

Як стверджує Ганна Бистрика, відтоді зв'язку з чоловіком немає, і родичі нічого не знають про його долю.

«Вже минуло 11 днів з моменту затримання. Ми як і раніше у невіданні. За цей час могло статися все що завгодно. Ми просто хочемо знати, що він живий, зрозуміти, що відбувається і в чому його звинувачують», - сказала дружина моряка.

Вона стверджує, що її чоловік ніколи не був у Чехії, а в Польщі опинився вперше у жовтні, оскільки слідував через цю країну транзитом.

Олексій Бистрика / фото УНІАН

Родичі заявляють, що їм вдалося вийти на консульську службу України. При цьому, як розповів брат затриманого - Валерій Бистрика, представник посольства виявився не в курсі того, що відбувається, і заявив, що у дипломатів «багато роботи». За словами родича, цією проблемою також відмовилися займатися в посольстві Польщі в Україні.