У Міноборони РФ заявляють, що мають намір створити біля своїх західних (а біля наших східних) кордонів два десятки нових військових частин і з'єднань, а також у вже існуючі тут війська поставити близько 2 тисяч одиниць зброї. Все це необхідно, як заявив Міністр оборони РФ Сергій Шойгу, оскільки обстановка на західному стратегічному напрямку «характеризується наростанням військових загроз».

Природно, якщо на наших кордонах починає нарощуватися військовий потенціал, і НАТО, і Україна повинні адекватно реагувати, проводити розвідку ситуації і напрацювати пропозиції щодо протидії. Важливо зрозуміти, які саме це будуть сили. Адже в РФ зазначають, що спрямовані вони будуть і проти Польщі, і проти країн Балтії, і проти України, природно. 20 військових частин і з'єднань – це, в залежності від того, які саме сили будуть розміщуватися, може бути кілька десятків тисяч Збройних сил.

У порівнянні з 2014 роком, бойовий потенціал РФ в Криму виріс у всіх сферах, в цілому, в три рази

Крім того, не можна скидати з рахунків, що російські війська від українських кордонів, стягнуті сюди раніше (ми бачили, як місяць тому в Чорноморський басейн, в Азов заводилися сили, які перекидалися росіянами з Каспійського моря, з півночі, відбувалося нарощування сил), теж не відведені. Наприклад, в порівнянні з 2014 роком, бойовий потенціал РФ в Криму виріс у всіх сферах, в цілому, в три рази.

Останнім часом, під виглядом перевірки боєготовності своїх частин, росіяни виконали завдання по зосередженню своїх військ на нашому кордоні. За різними оцінками, їм вдалося стягнути до 110 тисяч. І зараз ця кількість значно не зменшилася - десь 80-85 тисяч залишаються, вони не були відведені. Розмови РФ про це - черговий російський обман.

Досягнень, крім військових, у РФ немає

Вони зберігають свою військову присутність біля наших кордонів, щоб мати можливість у будь-який момент посилити свій тиск на Україну і союзників. У тому числі перед зустріччю Байдена і Путіна.

Чи може Росія піти на ескалацію? Принципово приводом для цього може бути те, що Путін буде не задоволений результатами зустрічі з Байденом. А, може, і результатами можливої зустрічі з нашим президентом (тут багато що залежить від результатів першої зустрічі, а чи буде друга – ще питання). Досягнень, крім військових, у РФ немає, вони нічого не можуть протиставити Заходу ні в економіці, ні в соціальних питаннях. Тятива лука зведена і існує велика спокуса не просто її послабити, а випустити стрілу і досягти результату, який Путін ставить перед собою. Йдеться про побудову путінського "Радянського Союзу", до якого входять всі колишні республіки, крім, мабуть, країн Балтії. Україна в цьому плані - центральна ланка…

На сьогодні ми виграли трохи часу

Всі ці загрози очевидні. Тому країни НАТО, в першу чергу, американці і британці, підтримують Україну з тим, щоб надати нам і військово-технічну, і фінансову допомогу. Як відомо, з британцями у нас підписаний договір, згідно з яким вони нам надають кредит на будівництво ракетних катерів і тральщиків, які будуватимуться, в тому числі в Україні... тобто, на такі дії росіян, посилення їх потенціалу, збройні сили НАТО реагують адекватно, підтримуючи нас, відстоюючи свої інтереси в цьому регіоні. І ми, по можливості, з урахуванням обстановки, займаємося нарощуванням своїх сил, свого потенціалу.

На сьогодні ми виграли трохи часу. Це важливо і його потрібно використовувати (і всім державним структурам, і суспільству), щоб просуватися вперед у всьому спектрі питань, пов'язаних з обороноздатністю України – в наданні допомоги з реформування сектору безпеки і оборони, а також і підвищення військового потенціалу нашої держави.

Ігор Романенко, військовий експерт, екс-заступник начальника Генштабу Збройних Сил України