Колеснікова гарантує безпеку і недоторканність силовикам, які перейдуть на бік народу / скріншот з відео

Представник координаційної ради щодо передачі влади в Білорусі Марія Колеснікова закликала силовиків перейти на бік народу.

Емоційне відеозвернення Колеснікова виклала на Youtube-каналі екс-кандидата в президенти Білорусі Віктора Бабарика.

«Ми звертаємося до військових, до силових структур. Те, як влада заплямувала честь ваших погонів, такого ще не було. Від подій минулого тижня, від порожніх очей людей, що вийшли з Окрестіно, здригаються всі білоруси, весь світ. Нас вивертає навиворіт від жаху, неприйняття, нерозуміння: хто ходить з нами одними вулицями - люди чи ні? Своїми злочинними наказами влада тягне вас за собою на дно пекла з жіночих криків, понівечених тіл, зламаної психіки, колективної травми, яка залишиться з білорусами назавжди. Влада робить так, що ваша форма перестає викликати повагу - вона стає символом відрази".

Колеснікова нагадала, що силовики складали присягу і клялися служити народу Білорусі.

«Зараз ви бачите його (народу - ред.) винищення. Чому ви не зупините його? Чому ви продовжуєте виконувати накази тих, хто цей геноцид влаштував? Замість того, щоб стати на захист свого народу. Жінки і діти опинилися сміливішими за тих, хто зараз мовчки спостерігає за тисячами свідчень найстрашніших тортур і принижень білорусів», - заявила опозиціонерка.

Правоохоронцям, які перейдуть на бік народу і відмовляться виконувати злочинні накази опозиція гарантує:

Читайте такожУ Білорусі відкрили справу про захоплення влади опозицією

  • безпеку і недоторканність;
  • справедливе ставлення до підрозділів, які не стануть виконувати злочинний наказ;
  • скасування боргів за освіту, контрактних боргів та інших виплат, які влада вішає на тих, хто хоче піти з органів або відмовляється виконувати злочинний наказ;
  • житло і матеріальну підтримку всім, хто відмовиться виконувати злочинний наказ.

«Будемо будувати силові структури нової Білорусі з чесних і гідних людей в погонах», - підкреслила Колеснікова.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ять осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенко заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 19 серпня ЄС заявив, що не визнає президентські вибори в Білорусі. Паралельно Захід готує пакет санкцій проти осіб, причетних до розгону протестувальників і вбивств.