Російська вакцина від COVID-19: США внесли до санкцій низку інститутів РФ / REUTERS

Під санкції США потрапили п’ять російських науково-дослідних інститутів, які підозрюються у розробці забороненої біологічної та хімічної зброї.

Про це йдеться у документі на сайті Федерального реєстру при Міністерстві фінансів США.

Читайте такожNEXTA: до Мінська з Росії знову летить спецборт ФСБ

Відео дня

Обмежувальні заходи ввели проти 33-го Центрального науково-дослідного випробувального інституту, 48-го Центрального НДІ в Кірові, Сергієвому Посаді та Єкатеринбурзі, а також підпорядкованого уряду державного НДІ органічної хімії й технології.

Усі співпрацюють з Міністерством оборони Росії. У деяких, зокрема 48-му НДІ перевіряли російську вакцину від COVID-19, повідомляють РИА Новости.

Згідно з документом, санкції полягають в обмеженні на експорт, реекспорт та передачу товарів, які представляють ризики для нацбезпеки США.

Що відомо про російську вакцину від COVID-19?

  • Видання Bloomberg писало, що в Росії чиновники й олігархи раніше інших отримали експериментальну вакцину від COVID-19. Хоча її безпечність й ефективність доведена не була. 
  • У США не вірять, що Росія розробила безпечну й ефективну вакцину від COVID-19. Зокрема, головний інфекціоніст країни вказав на те, що Москва так і не закінчила всі етапи клінічних випробувань.  
  • Журнал Science зауважив, що  Росія не скоро зможе користатися своєю вакциною. Адже сама знає, що її вакцина ще не готова. Про це свідчать реєстраційні документи самого препарату, якими хвалився Путін.