фото УНІАН / Володимир Гонтар

Державне підприємство "Поліграфічний комбінат "Україна" з виготовлення цінних паперів" (ДП "ПКУ") знаходиться під загрозою передачі під контроль скандальному консорціуму ЄДАПС.

Як пише "Антикор", зараз ЄДАПС, який у зв'язку з корупційними скандалами в Україні, Європі та США був змушений перейменуватися, працює під назвою Industrial Innovation Group (IIG).

Видання нагадує, що до грудня 2011 року ДП "ПКУ" кілька років було під контролем консорціуму ЄДАПС, який створив корупційну схему з відмивання державних коштів, включивши у свою групу підприємств Центр персоналізації документів (ЦПД) Міністерства внутрішніх справ України, і організував контроль над ДП "ПКУ", погоджуючи свою людину на посаду директора. Однак призначений тоді директором ПКУ Максим Степанов повністю зламав корупційну схему ЄДАПСу, створивши сучасне виробництво пластикових документів на площах ПКУ і перетворив державне підприємство у флагман галузі в Україні, здатне виграти конкуренцію за кордоном.

Відео дня

Однак, як зазначає видання, нинішній голова наглядової ради ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" з виготовлення цінних паперів", держсекретар Міністерства молоді та спорту України Олексій Перевезенцев не так давно отримав замовлення від IIG, метою якого насправді є повернути на підприємство звільнену Тетяну Бондаренко, яка за часів ЄДАПСа працювала в МВС і забезпечувала підтримку підприємств консорціуму.

"Заручившись підтримкою деяких чиновників Міністерства економіки і розвитку торгівлі України, як справжній стратег, (Перевезенцев – ред.) задумав хитру багатоходову рейдерську комбінацію. Підприємство, яке щорічно збільшувало прибуток державі, почало перевіряти внутрішній аудит - служба МЕРТ, яка знайшла незначні порушення, які більшою мірою стосуються недбалості головного бухгалтера підприємства. Далі він вирішив підсунути поточному директору підприємства Юрію Онищенку контрольованого ним радника, замість неугодного Ярослава Могильного, який забезпечував державному підприємству захист від зовнішньої загрози та рейдерських захоплень. Через свої контакти в СБУ Перевезенцев переконав відкликати Могильного і направити радником Сергія Куроша, який в майбутньому і забезпечить йому зміну Онищенка і повернення Тетяни Бондаренко", - пояснює видання.

При цьому автори матеріалу зазначають, що оскільки зняти Онищенка через порушення головного бухгалтера Перевезенцев не може, він спробував умовити останнього написати заяву за власним бажанням, натякаючи йому, що якщо він не піде добровільно, то йому будуть забезпечені обшуки і неспокійне життя, як було зроблено раніше. Однак тоді організований силовими структурами обшук у будинку Юрія Онищенка не дав жодних результатів.

При цьому журналісти "Антикора" нагадують, що після подібних дій з боку Перевезенцева Юрій Онищенко вирішив написати заяву за власним бажанням, але незабаром відкликав свою заяву. Після цього Перевезенцев спробував домовитися з Онищенком, виставивши умову мирних відносин – підписати мирну угоду між підприємством і Бондаренко і відновити на роботу Бондаренко. Але отримавши відмову Онищенка, Перевезенцев зібрав наглядову раду і звільнив Онищенка з посади директора. А все тому, що справа Тетяни Бондаренко про поновлення на посаду в ПКУ перебувала в суді першої інстанції, і вона програла б її, якби Онищенко залишився директором. У свою чергу Тетяна Бондаренко після звільнення Онищенка зуміла виграти суд першої інстанції, завдяки заангажованому судді, і відновилася на ДП "ПКУ". Справа про поновлення Онищенка на посаду, тим часом, знаходиться в суді.

"Порушуючи всі процедури конкурсного відбору, визначеного постановою Кабінету Міністрів України N 777 від 03.09.2008 на посаду директора стратегічного підприємства, яким є ДП "ПКУ", підміняючи поняття, Наглядова рада призначає конкурс, та провівши співбесіду, з учасниками конкурсу, що подали заяву, 28.07.21, вже вранці 29.07.2021 визначає переможцем Тетяну Бондаренко, яка, окрім як зв'язків з ЄДАПСом, не мала достатнього досвіду в управлінні такого роду підприємством, хоча одним з досвідчених управлінцем і конкурсного відбору, який досконально розуміє в специфіці галузі, був Олексій Занкевич, директор Державного підприємства, що перейшло з МВС і стало структурним підрозділом ДП "ПКУ", центру персоналізації документів. Жодному з учасників конкурсу ніхто не пояснив критерії відбору і на якій підставі був обраний переможець", – йдеться в матеріалі.

При цьому видання нагадує, що з 2011 року було кілька спроб ЄДАПСа повернути контроль над ДП "ПКУ", але завдяки підтримці з боку влади підприємство залишалося під контролем держави і набирало обертів, забезпечуючи високий прибуток державі Україна. На даний момент, опинившись під загрозою передачі під контроль колишнього ЄДАПС, колектив підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" з виготовлення цінних паперів" вже звертався з колективним листом до Президента України Володимира Зеленського, але дане звернення не дійшло до адресата.