Вакцину можуть поставити в Україну найближчим часом / Ілюстрація REUTERS

Україна може найближчим часом отримати м-РНК вакцину від коронавірусу.

Про це заступник міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар Віктор Ляшко написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожСтепанов розповів, як перевірятимуть російську вакцину від коронавірусу

Відео дня

"Отримали від COVAX лист про можливість поставок в країну м-РНК вакцини вже найближчим часом", - повідомив він.

Хронологія подій

  • У березні очікується поставка в Україну першої партії з 8 млн доз вакцини в рамках ініціативи COVAX. Цих доз вистачить на вакцинацію 4 млн осіб, тому що одній людині треба вводити дві дози. В першу чергу будуть вакцинувати медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.
  • 22 грудня 2020 року оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19. Мета цього плану - протягом 2021-2022 років охопити вакцинацією не менше 50% населення України (20 млн осіб).
  • 24 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що МОЗ відпрацьовує план щодо збільшення квоти вакцин в рамках глобальної ініціативи COVAX з 8 млн до 16 млн доз.
  • 30 грудня Україна підписала контракт з китайською компанією Sinovac про постачання 1,9 млн доз вакцини від COVID-19. Йдеться про закупівлю 1 млн 913 тис. 316 доз за ціною 504 грн за дозу. На січень 2021 року планується отримання дозволу на застосування препарату в Китаї та інших країнах, також вакцина буде представлена на прекваліфікацію у ВООЗ в лютому 2021 року.
  • Договір про постачання на територію нашої держави підписаний з українським фармацевтичним підприємством АТ "Лекхім", яке, за офіційним підтвердженням компанії Sinovac Biotech, є єдиним уповноваженим представником виробника вакцини в Україні.
  • За умовами договору, перша партія вакцини в кількості 700 тисяч доз буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, або одним з компетентних органів США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу.
  • 7 січня 2021 року міністр охорони здоров'я України Максим Степанов назвав ціну однієї дози вакцини проти COVID-19.
  • 8 січня 2021 року міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, через які перевірки має пройти російська вакцина від коронавірусу "Супутник V", щоб потрапити на ринок України.