Фальшивомонетники віддають перевагу підробці 500-гривневих купюр / фото УНІАН

Кількість підроблених банкнот національної валюти в Україні у 2019 році зросла до 2,9 штуки на 1 мільйон справжніх купюр з 2,5 штуки у 2018 році, але показник залишається стабільно низьким.

Читайте такожГромадяни не можуть отримати фальшиві гроші в банку - експерт

Як повідомляється на сайті Національного банку України, в країнах Євросоюзу у 2018 році цей показник становив приблизно 27 штук підроблених банкнот євро.

Відео дня

За оцінками НБУ, через посилення системи захисту оновлених банкнот найчастіше у 2019 році підробляли купюри старого зразка - номіналом 500 гривень зразка 2006 року і 100 гривень зразка 2005 року.

Зазначається, що здебільшого вилучені з обігу підроблені банкноти друкувалися з використанням принтерів і були розраховані на неуважність громадян і касових працівників підприємств торгівлі.

Виявлені підроблені банкноти найчастіше збувалися через каси підприємств торгівлі, швидкого харчування, автозаправних станцій.

Підробки гарантовано визначалися при прийманні та обробці готівки в банківській системі, в тому числі терміналами самообслуговування.

Що стосується іноземної валюти, найчастіше зловмисники підробляли банкноти номіналами 100 доларів США, 50 та 500 євро.

У НБУ нагадали, що, в разі сумнівів у справжності та платіжності банкнот, громадяни можуть звертатися в банки, які передають банкноти для експертизи регулятору. За результатами такої експертизи, що проводиться безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму банкнот національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування вартості, а про їх вилучення Нацбанк повідомляє в поліцію.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України у серпні-вересні 2019 року зафіксував зростання вилучення з обігу підроблених банкнот номіналом 500 гривень зразка 2006 року, виготовлених струменевим друком з імітацією ультрафіолетового захисту.