Ілюстрація REUTERS

Конституційний суд України визнав неконституційним окреме положення Бюджетного кодексу щодо соціальних прав ветеранів війни. Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Читайте такожЗеленський підписав доопрацьований закон про перевірки отримувачів соцвиплат

Зазначається, що суд 27 лютого ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів щодо відповідності Конституції) окремого положення пункту 26 розділу VІ "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України.

Відео дня

Цим рішенням КСУ "визнав таким, що не відповідає Конституції, окреме положення вищеназваного пункту у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 та 16 закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту" від 22 жовтня 1993 року №3551–ХІІ застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом міністрів, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування".

"Вказаними положеннями закону №3551 передбачено пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них (стаття 12); особам з інвалідністю внаслідок війни (стаття 13); учасникам війни (стаття 14); особам, на яких поширюється чинність закону №3551 (стаття 15); особам, які мають особливі заслуги перед батьківщиною (стаття 16)", - йдеться в повідомленні.

Конституційний суд підкреслив, що держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов’язання щодо соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов’язок перед державою щодо захисту її суверенітету і територіальної цілісності. Водночас, невиконання державою соціальних зобов’язань щодо ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність закону №3551, підриває довіру до держави, додали в КСУ.

"Обмеження або скасування пільг для ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність закону №3551, без рівноцінної їх заміни чи компенсації є порушенням зобов’язань держави щодо соціального захисту осіб, які захищали Вітчизну, та членів їхніх родин. У разі зміни правового регулювання набуті вказаними особами пільги чи інші гарантії соціального захисту повинні бути збережені із забезпеченням можливості їх реалізації", - наголосили в суді.

Ухвалюючи рішення, суд дійшов висновку, що Кодексом не можна вносити зміни до інших законів України, зупиняти їхню дію чи скасовувати їх, а також встановлювати інше (додаткове) законодавче регулювання відносин, відмінне від того, що є предметом спеціального регулювання іншими законами України.

"Конституційний суд вважає, що встановлення пунктом 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу іншого, ніж у статтях 12, 13, 14, 15 та 16 закону №3551, законодавчого регулювання відносин у сфері надання пільг ветеранам війни спричинює юридичну невизначеність при застосуванні зазначених норм Кодексу та закону №3551, що не відповідає Конституції ", - підкреслюється у повідомленні.

Наголошується, що положення, визнане неконституційним, втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним судом цього рішення.

Рішення Конституційного суду є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.