фото УНІАН

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка зазначає, що ключовим аспектом президентського законопроекту щодо реформи прокуратури є запуск процесу переатестації прокурорів і можливість оновлення та очищення їхнього кадрового складу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам, відповідаючи на питання щодо основних новел президентського проекту закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" (№1032).

Рябошапка відзначив, що органи прокурорського самоврядування продовжать працювати. "Рада прокурорів продовжує працювати. Більш того, вона отримає нову функцію. Ця функція дуже важлива, вона пов'язана з врегулюванням конфлікту інтересів серед прокурорів. Рада прокурорів і надалі здійснюватиме захист прокурорів від тиску: зовнішнього чи внутрішнього", - сказав Рябошапка.

Відео дня

Читайте такожКомітет Ради рекомендував ухвалити законопроект щодо реформи прокуратури

Крім того, додав він, "трохи переформатується" орган, який буде здійснювати дисциплінарне провадження щодо прокурорів. "Раніше це була Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, зараз це будуть кадрові комісії, їх буде створено декілька", - зазначив генпрокурор.

За словами Рябошапки, "прокурор не матиме абсолютної влади щодо звільнення чи призначення прокурорів, оскільки підстави для звільнення чітко визначені в законі: їх не стало менше, їх не стало більше".

Він зазначив, що "ключовим аспектом" законопроекту є те, що "запускається процес переатестації прокурорів, і дається можливість для оновлення і очищення кадрового складу прокурорів".

"Ми до цього процесу хотіли би долучити як представників міжнародних організацій, наших іноземних партнерів, так і експертів з громадянського суспільства. Щоб процес був відкритий, і щоб це в черговий раз не перетворилося у профанацію", - розповів генпрокурор.

За його словами, переатестація дає можливість оцінити кадровий склад і кандидатів, в тому числі, з урахуванням підстав, які, наприклад, стали причиною для люстрації. "Яка була біографія у людини, де він працював, які рішення приймав на цій посаді", - сказав Рябошапка і додав, що таким чином можна буде оцінити доброчесність і професійну придатність цих людей.

Генпрокурор також зазначив, що процес переатестації буде досить тривалим, враховуючи кількість прокурорів в країні - 11 тисяч.

"Я думаю, що максимум вся реформа затягнеться десь роки на два", - сказав Рябошапка.

Читайте такожРябошапка розповів про майбутнє військової прокуратури

Також, відповідаючи на питання щодо можливого підвищення заробітних плат прокурорів, він відзначив, що може йтися про її підвищення у 1,5-2 рази.

Як повідомляв УНІАН, 10 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону щодо першочергових заходів з реформи органів прокуратури (№1032), внесений президентом до парламенту 29 серпня.

Законопроектом пропонується змінити вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора, перейменувати Генеральну прокуратуру на Офіс генерального прокурора та ліквідувати військові прокуратури.

Так, законопроектом планується встановити, що систему прокуратури України становлять Офіс генерального прокурора (нині - Генеральна прокуратура України); обласні прокуратури (нині - регіональні прокуратури); окружні прокуратури (нині - місцеві прокуратури); Спеціалізована антикорупційна прокуратура. При цьому з переліку вилучаються військові прокуратури.

Законопроектом передбачено, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин України, який, зокрема має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 5 років (нині - має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років).