У запуску проекту взяв участь президент України Володимир Зеленський / фото censor.net.ua

Група "Метінвест" підписала контракт з Air Liquide, світовим лідером в галузі виробництва і постачання газів, технологій і послуг для промисловості та охорони здоров'я.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на "канал 24".

На Маріупольському металургійному комбінаті (ММК) імені Ілліча побудують найсучаснішу повітророздільну установку в Україні. Комплекс забезпечить потреби комбінату в кисні, який використовується для виробництва чавуну.

Відео дня

У запуску проекту взяли участь президент України Володимир Зеленський, посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, мер Маріуполя Вадим Бойченко, віце-президент з операційного блоку Air Liquide Ласад Джауані та генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков.

Загальні інвестиції в будівництво комплексу становитимуть 78,3 мільйона доларів США. Під проект залучено фінансування державного експортно-кредитного агентства Франції (Bpifrance Assurance Export).

Потужність повітророздільної установки становитиме 25 тисяч кубометрів кисню на годину. Інфраструктура комплексу включає станцію газифікації зі сховищем рідкого кисню, випарником і двома насосами. Автоматизована установка дозволить знизити витрати енергоресурсів на 20%.

Обладнання для проекту виготовить Air Liquide, а реалізують його фахівці "Метінвест Інжиніринг" та ММК імені Ілліча. На час будівництва буде створено тисячі додаткових робочих місць. Ввести комплекс в експлуатацію планується до кінця 2021 року.

Підписання контракту відбувалося на майданчику сталеливарного комплексу МБЛЗ №4, запущеного в березні. Комплекс, розроблений з урахуванням новітніх технологій і дотриманням європейських екологічних стандартів, став наймасштабнішим об'єктом промислового будівництва за роки незалежності України. Проект обійшовся Метінвесту в 150 мільйонів доларів США, а обладнання для нього виготовила австрійська компанія Primetals Technologies, світовий лідер у галузі рішень для металургійних підприємств.

"Я хочу подякувати Ізабель Дюмон, нашим французьким партнерам за віру в стабільність України, в тому, що ми – вільна демократична країна. Ми можемо говорити про великі інвестиційні проекти в Україні. Сьогоднішній сигнал – це дуже важливий сигнал для всього світу, всім країнам нема чого боятися. Це важливий інвестпроект для України і для Маріуполя. Те, що показала нам сьогодні це прекрасне підприємство, доводить – у нас чудова країна і гідні люди", – підкреслив президент України Володимир Зеленський.

Надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, зі свого боку, зазначила, що участь французької компанії в цьому проекті групи "Метінвест" демонструє нашу віру в можливості міста.

"Маріуполь стає все більш привабливим, незважаючи на вплив конфлікту на Донбасі. Оновлення металургійного комплексу, інвестиції в промисловість будуть додавати Маріуполю нових сил, розвивати робочі місця в місті. А це значить – зміцнювати територіальну цілісність України. Ми впевнені: Україна і Франція і надалі будуть рухатися вперед до нових цілей і звершень", – додала дипломатка.

Водночас, генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков зазначив, що їх підприємство модернізує не тільки основне виробництво, але й допоміжну інфраструктуру.

"Останній раз такий проект був реалізований ще у докризовому 2007 році. Вперше за 12 років ми побудуємо виробничий комплекс своїми силами. Компанія Air Liquide – наш давній партнер, який виробляє найсучасніше обладнання. Під проект вдалося залучити зарубіжне фінансування. Все це свідчить про те, що Метінвесту довіряють. А зараз найкращий час, щоб зробити українську металургію конкурентоспроможної на світовому ринку", – говорить він.

Віце-президент з операційного блоку Air Liquide Engineering & Construction France Ласад Джауані помітив, що вони задоволені, що "Метінвест" вибрав саме їх для цього проекту.

"Новий контракт підтверджує нашу здатність надавати передові інженерні рішення, які є безпечними, надійними і високоефективними для наших клієнтів", – резюмував Джауані.