Як приготувати качку на Новий рік / depositphotos.com

Запечена качка з картоплею або рисом - традиційна страва, яку багато українців готують на Новий рік і Різдво. УНІАН підкаже, як приготувати ніжну птицю і зробити так, щоб вона не вийшла сухою.

Раніше ми розповідали, які салати з морепродуктами можна зробити за 15 хвилин.

Як домогтися хрусткої скоринки у качки-головні секрети

Запечена качка / Інфографіка УНІАН

Досвідчені кулінари кажуть, що найкраще купувати охолоджену качку вагою в 2-3 кг. Тоді птах точно вийде ніжним і соковитим, незважаючи на те, що структура качиного м'яса непроста, і блюдо часто виходить жорстким. Якщо вже ви придбали заморожену тушку - не розморожуйте її в холодній воді або в мікрохвильовці, залиште в холодильнику, а потім при кімнатній температурі.

Відео дня

Читайте також4 смачні м'ясні страви на Новий рік, які здивують гостейНаступний крок - грамотна обробка птиці. Пальником потрібно прибрати пір'я, інші вищипати пінцетом. Обов'язково видалити тельбухи і "качиний хвостик" - якщо цього не зробити, специфічний запах і смак птиці залишиться і після запікання. Приділіть увагу і крилам - їх потрібно вивернути з грудки на спину, попередньо відрізавши крайні фаланги - так качка не пригорить і залишиться соковитою.

Яблука - найпопулярніший "фарш" для птиці, але також можна використовувати Ізюм, груші, курагу, часточки мандаринів або кориця. Ні в якому разі не набивайте тушку до відмови, інакше качина шкіра лопне під тиском. Краще залишити трохи місця всередині, а потім нитками прошити тушку. Альтернатива - з'єднати її за допомогою зубочисток.

Запечена качка з яблуками

  • Качка - 1,5 кг
  • Яблука кислі - 6 шт. 
  • Гірчиця пекуча - 2,5 ст. л
  • Часник - 4 зубчики
  • Розмарин сушений - 0,75 ч. л
  • Перець чорний мелений - 0,75 ч. л
  • Мед - 1,5 ст. л 
  • Лимон - 0,5 шт
  • Олія соняшникова - 3 ст. л
  • Сіль - 1-1,5 ч. л (або за смаком)

Птицю вимити і обсушити, видалити огузок і обрізати шию. З'єднати мед і гірчицю, додати 3 ст.л лимонного соку. Перемішати, влити соняшникову олію, додати розмарин, перець і подрібнений часник. Качку посолити, обмазати маринадом зсередини і зовні. Поставити маринуватися в холодильник на три доби.

Яблука промити, видалити серцевину, нафарширувати курку фруктами. Отвір зашити нитками або заколоти зубочистками. Взяти скляну форму для запікання з кришкою, якщо кришки немає, то використовувати фольгу. Викласти на дно частину яблук. Потім покласти качку, з боків викласти яблука, що залишилися. Розігріти духовку до 200°C, через 20 хвилин знизити температуру до 180°C. запікати качку 2 - 2.5 години, потім прибрати кришку (фольгу) і готувати до утворення скоринки.

Запечена качка з апельсинами

  • Качка - 1 шт. (2 кг)
  • Апельсини - 4 шт. (в т. ч. 1 шт. для прикраси)
  • Кориця - 1 паличка
  • Часник - 4-5 зубчиків
  • Сіль - 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений - 1 ст. л.
  • Зелень петрушки (для прикраси) - 1 пучок
  • Гранат (для прикраси) - 1 шт.

У ємність всипати сіль, перець, видавити часник через часничницю і зняти цедру з одного апельсина за допомогою дрібної терки. Перемішати, вичавити сік з одного апельсина. Качку промити і обсушити, натерти спеціями всередині і зовні, попередньо зробивши кілька проколів. Покласти в пакет і залишити маринуватися на 4 години.

Викласти качку в форму для запікання, додати апельсиновий сік і воду в пропорції 1:1. Накрити фольгою і запікати 40 хвилин при температурі 180°C. Потім витягнути птицю, прибрати фольгу, полити соком, що утворився, загорнути ніжки у фольгу і запікати ще 1.5 години при температурі 200-220°C. періодично не забувати поливати качку жиром.

Вас також можуть зацікавити новини: