Колеги Уолта Діснея помітили, що він буває на роботі в трьох різних станах і в кожному є ніби іншою людиною. Перший стан його назвали "мрійник". В ньому Дісней мав безліч креативних ідей та казкових фантазій, віри та сяйва в очах. Інший його стан називався "реалістом" і ті, хто зустрічав такого Уолта, помічали його раціональність, стриманість, спроможність тверезо планувати та спиратись на реальність. Третій стан Діснея був найпохмурішим. Мультиплікатор ходив з опущеними очима, критикував свої ж плани, знаходив у них слабкі місця і ця його постать отримала назву "критик". На щастя, після цього стану все починалось спочатку і невдовзі колеги знову бачили Уолта-мрійника.

Першою передумовою досягнення успіху є саме мрія

Твердять, що саме ця стратегія допомогла Діснею творити геніальну анімацію, героїв якої люблять навіть сучасні діти. Діяльність цілої компанії була трансформована і співробітників розсадили по різних поверхах. На одному поверсі можна було мріяти - малювати на стінах, фантазувати та генерувати найбільш божевільні та нездійснені ідеї. На іншому поверсі мрії потрібно було раціонально зважувати та заземляти, перетворюючи у плани. А в напівпідвальному приміщенні працювали критики, які з лупою видивлялись похибки в розрахунках реалістів. Пізніше цю стратегію запозичили коучі та нейролінгвісти, які працювали з успішними людьми. Назвали стратегію на честь Діснея, й досі її застосовують для ефективного планування та розвитку креативності.

Відео дня

Чому мріяти корисно? Попри важливість планування та аналізу, першою передумовою досягнення успіху є саме мрія. Впродовж років вчені доводили користь вміння фантазувати.

Мрії допомагають досягнути цілі. В одному з досліджень було виявлено, що мрії допомагають спортсменам покращити свої результати. Учасників розділили на групи і одній з них потрібно було не лише грати в гольф, але й уявляти весь процес – рухи та влучність ударів. Саме учасники цієї групи досягли кращих результатів. Дослідження довело, що спортсменам важливі не лише фізичні, але й ментальні тренування.

Мрії успішних людей стають їхніми цілями

Часто мрії успішних людей стають їхніми цілями, які вони систематично прокручують в голові, візуалізують, відчувають, чують. Таким чином реалізувати ці цілі стає легше і мозок чіткіше розуміє, що саме йому потрібно досягнути і на що саме потрібно перетворити реальність.

Інші дослідники вивчали піаністів. Одна група грала на піаніно, інша лише уявляла цей процес. При цьому нові нейронні зв’язки, які відповідають за вміння грати на піаніно, з’явились і у перших, і у других. Це свідчить, що мрії змінюють структуру нашого мозку та готують нас до того, щоб стати реальністю.

Мрії допомагають зняти стрес. Часто мозок фокусується на негативних ситуаціях, які забирають всю увагу. Людина тягнеться до негативних новин, пліток, помічає лише невдачі, врешті решт життя зі смугастої зебри перетворюється на чорного вовка в депресії, і кожен наступний день стає сірішим за попередній.

Практики вдячності та візуалізації допомагають змінити фокус уваги. Вдячність дозволяє зрозуміти, що життя, навіть попри війну, наповнене не лише негативом, кожному з нас є за що бути вдячним і кожен має щось, про що інший може лише мріяти. Практики візуалізації або ж мрієбудування допоможуть побачити інше життя та повірити у те, що невдовзі воно стане можливим. Таким чином, можна зняти стрес та тривожність і подивитись на життя по-іншому.

Мрійники частіше бувають оптимістами

Мрії розвивають креативність та покращують життя. Мрійники частіше бувають оптимістами. Кожна з мрій Уолта Діснея потрапляла до критика витвором мистецтва та врешті перетворювалась на понівечений фарш. Але вона не була утилізована. Разом з конструктивною критикою вона поверталась до мрійника, і той знову мав безліч виходів з ситуації. На кожен пункт, який викликав сумнів у критика, мрійник міг знайти два варіанти виходу з ситуації. Таким чином, стратегія Уолта Діснея не передбачає безвихідних ситуацій.

Ця стратегія може допомогти покращити життя кожного. В моменти, коли песимісти складають руки, оптимісти починають генерувати нові ідеї й втілювати їх у життя.

Здавалось би, під час війни мріяти якось недоречно. Війна змушує дорослішати кожного, зіштовхує з такою стороною світу, про яку краще не знати. Мрійник всередині завмирає, а у багатьох помирає назавжди. Здається, цьому світу більше не можна довіряти, не можна відчувати себе тут захищеним, мріяти не варто, адже мільйони мрій вже поховані, навіщо створювати нові?

Насправді мріяти під час війни вкрай необхідно. І особливо - навчати цього дітей, розширювати свій та їх світогляд, адже саме це є підґрунтям для великих мрій. Мистецтву мрієбудування треба навчати у школі. І вчитися мають як діти, так і батьки. Адже передумовою нового суспільства, економічного успіху, безпекової системи, освітньої реформи, архітектурних шедеврів, нових законопроектів є саме мрії. Найбільш нездійсненні та яскраві, чим більших масштабів, тим краще.

Що таке мрії під час війни? Це:

▪️ Джерело віри. Нам потрібно мріяти про перемогу та про життя після війни, про власні проекти та реалізацію талантів, про новий світоустрій, де нам буде безпечно, вільно та комфортно, та про власний успіх та щастя. Мрії підживлять нашу віру, а віра дозволить знайти сили, щоб піднятись. Бо, як би банально це не звучало, не важливо, скільки разів ми падаємо, головне, скільки разів ми підіймаємось.

▪️ Матеріал для реаліста. Наші мрії у будь-якому разі зіштовхнуться з реальністю. Але якщо їх не буде, реаліст не отримає нічого, з чим йому потрібно буде працювати. Мрії, ідеї, імпульси, те що запалює - це і є початок шляху. І навіть якщо хтось скаже, що мрії нездійсненні, нашою роботою є продовжувати мріяти та продовжувати пробувати.

Мрії про перемогу допоможуть здолати темні часи

▪️ Допомога перемозі. Колись свобода була лише мрією для українців, але вона стала реальністю для нас. Колись реальність та аналітика воєнних експертів казали нам, що протистояти агресії Росії неможливо, адже ворог переважає нас своєю потужністю в кілька разів. Але за ці двісті днів після широкомасштабного вторгнення ворогу не вдалось реалізувати нічого з задуманого. Мрії вже допомогли нам змінити реальність, тож мрії про перемогу допоможуть здолати темні часи.

▪️ Швидше відновлення України. Для того, щоб проекти відновлення почали реалізовуватись, інвестори були готові вкладати гроші в Україну, мрійникам важливо не забувати про те, що вони - важлива частина суспільства і їх навичка вкрай необхідна вже зараз. Мрійте зараз для того, щоб завтра побачити, як мрія здійснюється.

Як почати мріяти? Навіть при розумінні переваг такої навички її важко включити в собі автоматично. У нас немає кнопки, яка б змушувала ставати тією оптимістичною та наївною дитиною, яка вірить у неможливе. Війна активувала у багатьох страх та невизначеність, мріяти стало майже неможливо.

Але існує кілька порад, які допоможуть почати мріяти:

  • Згадайте себе дитиною та перенесіться в спогади, коли вам здавалось, що можливо все. Побудьте в цьому стані кілька хвилин та відчуйте його в тілі.
  • Запишіть на листі паперу своє ідеальне життя (ідеальні стосунки, ідеальний бізнес, ідеальне житло) та перенесіться у світ, який ви створили.
  • Створюйте плани на день та викреслюйте пункти зі списку, це допоможе повернути розуміння того, що ви виконуєте поставлені цілі, навіть якщо вони поки що маленькі.
  • Дайте собі час. Вихід зі стану завмирання, який наступив у більшості після 24 лютого, займає час. Комусь знадобився місяць, щоб почати вірити й мріяти. Комусь потрібно більше часу та більше маленьких кроків.
  • Заохочуйте мрії своїх дітей. Діти більш схильні мріяти і вкрай важливо підтримувати в них цей стан. Саме мрії можуть допомогти зрозуміти, які таланти заховані в дитині, який шлях обирає її серце, до яких висот хоче дотягнутись її душа.

Мрійте з дітьми, мрійте наодинці, мрійте з друзями та рідними, кричіть про свої мрії на увесь світ або ж тримайте мрію глибоко в собі. Але обов’язково мрійте, адже мрії створені з любові та щасливого майбутнього, мрії приводять нас туди, де нам потрібно бути, і вони приведуть нашу країну в те краще місце, на яке вона заслуговує.  

Лідія Білас, засновниця мережі освітніх проектів MRIYDIY, співзасновниця мережі КМДШ