Головні функції Android, через які за вами можуть стежити / фото ua.depositphotos.com

Ваш смартфон зберігає про вас величезну кількість інформації, і в деяких випадках це може бути надмірним. При цьому більшість налаштувань, які дозволяють шпигувати за вами, за замовчуванням активні, але їх варто відключити – і якомога швидше.

На Android-смартфонах є як мінімум п'ять таких функцій. Деякі з них порушують приватність, інші – передають дані третім особам. 

  • Точне відстеження місцеперебування. Якщо та чи інша програма має доступ до вашої геолокації, вона може відстежувати ваші переміщення та місця, які ви відвідуєте. Вимкніть геолокацію для додатків, яким це не потрібно.
  • Сканування Wi-Fi + Bluetooth. Після відключення цих функцій смартфон перестане автоматично шукати доступні Wi-Fi і Bluetooth мережі, що дозволить зменшити ймовірність відстеження вашого місця розташування. Відключаються вони в розділі "Налаштування → Місце розташування → Сканування Wi-Fi" і "Сканування Bluetooth".
  • Історія місцезнаходження Google. Ця функція може бути корисною для навігації та пошуку місць, але водночас може бути використана для небажаного відстеження ваших переміщень. Відключення проводиться в розділі "Налаштування → Місце розташування → Служби геолокації → Історія розташування Google".
  • Вимкнути всі датчики. Якщо у вас є підозри, що якийсь додаток зловживає доступом до камери, мікрофона, GPS, компаса та інших апаратних датчиків на вашому пристрої, то слід вжити необхідних заходів для захисту вашої конфіденційності. Швидке вимкнення всіх датчиків знаходиться в розділі "Налаштування → Система → Параметри розробника → Датчики відключені". 
  • Вимкнути персональну рекламу. Не секрет, що рекламні банери на смартфонах адаптуються до інтересів користувача, включаючи його пошукові запити. Якщо ви не хочете, щоб ці дані передавалися в Google, можна відмовитися від персоналізованої реклами. 
  • Деактивувати відправку даних можна в розділі "Налаштування → Google → Реклама". Там потрібно буде вибрати свій обліковий запис, знайти пункт "Дані і конфіденційність → Установка реклами → Персоналізація реклами".  Саме там можна деактивувати підбір реклами. 

На відміну від перерахованих вище функцій, які варто відключити, є одна опція, яку, навпаки, краще активувати. Йдеться про конфіденційні повідомлення.

Відео дня

Ця функція дозволяє приховувати вміст повідомлень на екрані блокування. Це означає, що замість того, щоб відображати текст повідомлень або ім'я відправника, ви побачите тільки факт наявності повідомлення від конкретного додатка.

Для того, щоб включити цю функцію, потрібно зайти в налаштування пристрою, вибрати розділ "Сповіщення" і активуйте настройку "Конфіденційні сповіщення". Це може бути корисно для тих, хто хоче зберегти свою конфіденційність і запобігти доступу до особистої інформації на екрані блокування.

Раніше УНІАН ділився лайфхаком, як очистити Telegram від "сміття" і звільнити місце на смартфоні. Якщо ви активно сидите в телеграмі, то з часом мобільний додаток починає активно "пожирати" все більше і більше пам'яті.

Також розповідали, які звички повільно "вбивають" ваш смартфон. Дуже часто користувачі навіть не підозрюють, що кожен день здійснюють дії, які погіршують роботу їх пристроїв. Їх потрібно за можливості уникати.

Вас також можуть зацікавити новини: