REUTERS

Влада України вирішила, що в рамках багаторічної програми модернізації Збройних сил будуть закуплені багатоцільові військові літаки, вироблені на Заході. Таким чином, нові машини замінять ті, які зійшли з конвеєра ще в часи СРСР.

Про це пише Rzeczpospolita додаючи, що український план з заміни українського військового флоту, який охоплює також гелікоптери, навчальні й транспортні літаки, передбачає витрати на рівні 12 мільярдів доларів. Але, зважаючи на потреби української армії, ця сума надто низька, щоб їх задовольнити.

Читайте такожУкраїна поставила США запчастини до тренувальних винищувачів

Відео дня

Разом з тим, новий багатоцільовий літак повинен замінити у флоті України кілька радянських моделей. Йдеться про літаки МіГ-29, Су-27, Су-25 а також Су-24М і Су-24МР. Всі вони були виготовлені ще в часи СРСР. Зважаючи на бюджет і політичні чинники, Україна, вочевидь, буде обирати між моделями четвертого покоління. На думку Rzeczpospolita, потенційно новими літаками ЗСУ можуть стати Lockheed Martin F-16 Block 70/72, Saab JAS-39E/F Gripen, Boeing F/A-18E/F Super Hornet Block III, або Eurofighter Typhoon.

Довгострокові плани вказують на те, що Україна повинна закупити близько 108 багатоцільових бойових літаків. Їх будуть купувати в кілька етапів. У 2021-2022 роках запланована закупка першої партії з 12 літаків, поставка яких буде завершена до 2025-го. Такий графік дозволить поступово вивести з експлуатації застарілі літаки, термін придатності яких закінчується в 2032 році.

Читайте такожУкраїнським військовим передали модернізований винищувач МІГ-29

Сьогодні через політичні причини Україна не має доступу до російського озброєння й його обслуговування. Про безпосередні угоди про закупку російських літаків в таких умовах немає навіть мови. Це призводить до систематичного скорочення кількості бойових машин, які допускаються до виконання польотів і бойових завдань.

Rzeczpospolita нагадує, що Київ вже закупив в обмежених кількостях військовий повітряний транспорт на Заході. Зокрема, йдеться про поставки 55 гелікоптерів трьох типів з Франції від компанії Airbus. Передача цих машин відбулася в липні 2018 року. Вони потрапили в розпорядження МВС, Прикордонної служби, ДСНС і Нацгвардії.