Через випадки екорейдерства, учасники якого не займаються питаннями екології, а під її прикриттям "кошмарять" підприємців, юристи напрацювали поради для бізнесу: виклали головні ознаки тих, хто заробляє на питаннях екології.

Про це йдеться в сюжеті 5 каналу.

Як зазначають фахівці, структура завжди класична: є організатор, під ним громадські організації, і вже далі місцеві активісти. Дві останні ланки не завжди здогадуються, що ними маніпулюють.

"Питання в тому, що в цьому випадку громадські організації розуміють, що вони будуть задіяні у протиправній схемі, у цій їх просто використовують, маніпулюючи їхнім світлим баченням захисту чистого чи безпечного довкілля. Ця проблема коли вигадується чи створюється, навіюється все місцевим людям, місцевим активістам, які будуть підтримувати повністю це все", – говорить Іван Проданик, партнер адвокатського об'єднання "Екобезпека".

Звичайні громадяни, кажуть юристи, також можуть без зусиль відрізнити справжніх захисників екології від тих, хто заробляє на рейдерстві під прикриттям турботи про екологію.

Прикладом, якщо громадські організації не мають чітко визначеної мети, невідомі в екологічних колах, не мають публікацій, і не мають в штаті екологів чи прозорості у фінансування – велика ймовірність долучитися до екорейдерства.