Армія укомплектована на 85% / фото УНІАН

Рівень укомплектованості армії основними зразками озброєння та військової техніки становить 85%.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив начальник Озброєння Збройних сил України генерал-майор Микола Шевцов на брифінгу в Києві.

«На сьогодні укомплектованість ЗСУ основними зразками озброєння та військової техніки становить близько 85%, а військових частин, які задіяні до проведення операції Об’єднаних сил – 99%», - заявив він.

Відео дня

За словами Шевцова, для досягнення зазначеного рівня протягом 2014-2018 років проведено великий обсяг роботи в частині відновлення боєздатності озброєння та військової техніки як за рахунок ремонту, так і за рахунок постачання нового модернізованого озброєння та військової техніки та створення «практично з нуля» системи технічного забезпечення військ на всіх рівнях.

Читайте такожНа рукавах військовослужбовців ЗСУ з'явиться череп

Шевцов зауважив, що у 2014 році з початку приведення зброї та техніки до боєздатного стану виявилося, що звітні показники рівня справності, які на той час зазначались на рівні 88% наявного ОВТ не підтвердилися і були значно завищені. Фактичний рівень справності ОВТ виявився на 40-45% нижчим, ніж було заявлено.

Зокрема, до 50% зразків потребували додаткового технічного обслуговування та поточного ремонту через фізичне старіння, руйнування відповідних трубопроводів, систем електроживлення та інших систем озброєння та військової техніки.

В той же час, за його словами, в центрі обліку надлишкового майна ЗСУ для реалізації, в тому числі на експорт перебувало більше 10 тисяч основних зразків ОВТ: сотні танків, БМП, артилерійських систем та ЗРК.