Зеленський: ніколи більше голод не має використовуватись як зброя / фото president.gov.ua

В рамках ініціативи Grain From Ukraine акумульовано уже майже 150 млн доларів, повідомив президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні.

"Наш саміт підтримали понад 20 держав. Зальна сума, яку ми акумулювали для Grain From Ukraine, – уже майже 150 млн доларів. Робота продовжується. Готуємо до 60 кораблів", - сказав він.

Глава держави підкреслив, що ніколи більше голод не має використовуватись як зброя.

Відео дня

"Сьогодні ми провели перший міжнародний саміт. Ми не просто відбиваємося від агресії. Ми крок за кроком створюємо систему, яка зупинить агресію, демонтує її наслідки й гарантуватиме довготривалу безпеку – безпеку Україні, усій Європі та світу. Продовольча безпека – один із ключових елементів глобальної стабільності. Це те, у чому лідерська роль України проявляється найочевидніше", - зазначив президент.

Він подякував всім, хто допомагає Україні і працює заради європейської та глобальної безпеки.

Зеленський також закликав сьогодні вшанувати памʼять українців, дітей і дорослих, чиї життя були забрані Голодомором-геноцидом.

Зернова ініціатива України

Як повідомляв УНІАН, 15 листопада президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників саміту "Групи двадцяти" закликав лідерів цих країн приєднатися до українською ініціативи з допомоги продовольством найбіднішим.

26 листопада Зеленський оголосив про старт нової міжнародної ініціативи Grain from Ukraine, в рамках якої українське продовольство відправлятиметься до країн Африки та Азії.

За його словами, Україна планує відправити з українських портів принаймні 60 суден до країн, які найбільше потерпають від продовольчої кризи і потребують термінової допомоги. Це такі країни, як Ефіопія, Судан, Південний Судан, Сомалі, Конго, Кенія, Ємен та інші.

Передбачається, що кожен корабель із зерном забезпечить потребу в продовольстві у середньому для 90 тис. людей.

Зеленський закликав партнерів брати участь у ініціативі і повідомив, що до Grain from Ukraine на сьогодні приєдналися вже 20 країн, ще понад 10 - готуються приєднатися. Зокрема, Велика Британія виділить 5 млн фунтів стерлінгів на реалізацію української ініціативи Grain from Ukraine з доставки продовольство найбіднішим країнам.

Також президент пропонує розширити експортну зернову ініціативу на інші українські порти, зокрема на порти Миколаєва та Ольвія у Миколаївській області.

Вас також можуть зацікавити новини: