Стрес у вагітних жінок скорочує шанси народження хлопчиків / newsru.co.il

Вагітні жінки, які переживають стрес, мають менші шанси народити хлопчиків. Про це свідчать дані нового дослідження, націленого на з’ясування впливу здоров’я матері на її дитину. В ньому взяли участь 187 вагітних жінок віком від 18 до 45 років, які заповнювали анкети й проходили медичні огляди.

Як пише Newsweek, дослідивши також їхні медичні документи, вчені визначили, як 27 чинників стресу впливають на працездатність жінок і на їхнє потомство. Серед цих потенційних чинників була робота, фізичне здоров’я, спосіб життя, зокрема дієта, фізичні навантаження і те, яку соціальну підтримку отримували жінки.

Читайте такожОптимісти живуть довше за песимістів - дослідження

Відео дня

Більшість жінок, а саме 66,8% вважалися здоровими при оцінці рівня їхнього стресу. Але 17,1% були класифіковані як психологічно напружені. Вони почувалися під тиском, страждали від тривоги або депресії. У другої групи були виявлені фізичні симптоми стресу, зокрема підвищений тиск або ж вищий рівень споживання калорій.

Повторюючи висновки деяких попередніх досліджень, цього разу вчені виявили, що рівень стресу може впливати на стать майбутніх дітей. Автори пояснили, що у світі народжується 105 хлопчиків на кожні 100 дівчаток.

Читайте такожНазвано простий спосіб знизити рівень стресу

Але у жінок, які страждають від фізичного стресу, ця пропорція змінюється на користь дівчаток і становить 4:9 або 2:3 у випадку, якщо матері психологічно пригнічені. Чим більшу соціальну підтримку отримує вагітна жінка, тим вищі шанси на те, що народиться хлопчик.

Також вчені виявили, що фізичний стрес підвищує на 22% ризик, що народження відбудеться на 1,5 тижні раніше, ніж заплановано. У групи здорових жінок цей показник не перевищує 5%.