Міністр фінансів Сергій Марченко / фото УНІАН

Після призначення 30 березня перед міністром фінансів України Сергієм Марченком постала проблема нестачі коштів у державному бюджеті для проведення ключових операцій, таких як: індексація пенсій і виплата додаткової тисячі гривень пенсіонерам.

Читайте такожУкраїнська економіка з початку року впала на 5% - МінекономікиПро це він розповів в ефірі політичного ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1».

«Я прийшов на свою посаду 60 днів тому. 60 днів тому у нас були проблеми з відшкодуванням ПДВ, тому що у нас не було коштів у бюджеті. У нас були проблеми з індексацією пенсій, у нас були проблеми з виплатою 1 000 гривень на пенсіонерів. У нас була необхідність швидкого перегляду бюджету в зв'язку з тим, що було падіння економічної динаміки. Я нагадаю, що за квітень падіння промислового виробництва – 16%. У нас інші економічні питання, які були в квітні-травні, і ми вирішували ці проблеми. Я хочу сказати, що зараз в травні ми маємо 100% виконання загального фонду державного бюджету, і ми впевнено дивимося в майбутнє», – заявив він.

Відео дня

При цьому Марченко відзначив важливість отримання нового траншу в розмірі 1,9 мільярда доларів від МВФ. За його словами, завдяки йому вдасться профінансувати дефіцит держбюджету. Крім того, як додав міністр, отримані кошти підуть, зокрема, на виплату пенсій, заробітних плат, виплату грошової допомоги соціально незахищеним категоріям громадян.

«Без цих коштів можна було б міркувати: надрукувати кошти, інші речі. Але я відверто скажу, що ці кошти були закладені в бюджет. Разом із кредитом МВФ ми отримаємо від Європейської комісії 1,2 мільярда євро плюс 0,5 мільярда євро. Далі ми отримаємо кредит від Світового банку – близько 1 мільярда доларів. І ми спокійно ввійдемо в цей період, досить складний», – сказав Марченко.

Міністр сподівається, що червень буде вдалим з точки зору наповнення бюджету.

«У нас є всі підстави сказати, що бюджет цього року буде виконаний. І у нас є можливість підняти економічну динаміку до кінця року», – підсумував Марченко.

Раніше УНІАН писав, що МВФ розгляне нову кредитну програму для України 9 червня.