В "АрселорМіттал Кривий Ріг" стурбовані безпідставними звинуваченнями / фото УНІАН

СБУ провела на підприємстві "АрселорМіттал Кривий Ріг" слідчі дії на підставі рішення Шевченківського районного суду Києва, пов'язані з податковими платежами. Компанія категорично відкидає всі необґрунтовані звинувачення.

Про це сказано у повідомленні на сайті компанії "АрселорМіттал Кривий Ріг".

"Минулого року Офіс великих платників податків проводив планову перевірку підприємства щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства за попередні 4 роки. За результатами перевірки контролюючий орган збільшив податкові зобов'язання "АрселорМіттал Кривий Ріг" на 7,9 мільярда гривень. Передбачена законодавством процедура проведення подібних перевірок та оформлення їх результатів дозволяє платнику податків право надання у встановлений строк заперечень до акта перевірки. Компанія скористалася цим правом, а надалі також оскаржила отримані рішення в ДПС України. В результаті неупередженого розгляду поданої скарги донараховані зобов'язання зменшилися вдвічі - до 3,5 мільярда гривень", - йдеться в повідомленні компанії.

Відео дня

За даними компанії, згодом "АрселорМіттал" звернулася до суду, було відкрито дві справи, провадження за якими не завершені.  

"До набрання законної сили судового рішення податкові донарахування вважаються неузгодженими, і підприємство не зобов'язане їх платити. Це - норми чинного законодавства України, з якими мають бути добре знайомі представники правоохоронних органів. Наголошуємо, що факт скасування частини донарахувань у встановленому законом адміністративному порядку не може розглядатися як злочин", - пояснили в компанії.

Там також зазначили, що за результатами перевірки Офісу великих платників податків одне з найбільших донарахувань "АрселорМіттал Кривий Ріг" отримала щодо рентної плати за користування надрами. Висновок податкових інспекторів ґрунтувався на нібито неправильному визначенні підприємством об'єкта рентної плати. При цьому вищий податковий орган підтримав аргументацію компанії.

У повідомленні компанія також вказала, що є одним з найбільших в Україні платників податків. За 2015-2019 роки підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів понад 40 мільярдів гривень податків і зборів, у тому числі 1,8 мільярда гривень - це рентна плата за видобуток залізної руди та 2,1 мільярда гривень - податок (плата) за землю. Загальна сума сплачених податків і зборів за 9 місяців 2020 року становила 4,8 мільярда гривень.

"Необґрунтовані звинувачення щодо можливого заниження сум сплачених податків викликають у нас істотне занепокоєння і свідчать про тиск на іноземного інвестора, що явно не сприяє поліпшенню інвестиційної привабливості України", - впевнені в компанії.

Як раніше повідомлялося, 13 жовтня 2020 року на закритому засіданні Шевченківського районного суду Києва слідчий суддя Мальцев Д.А. прийняв рішення дозволити СБУ провести обшук на металургійному підприємстві "АрселорМіттал Кривий Ріг". Правоохоронці звинувачують компанію в ухиленні від сплати податків, заниження обов'язкових платежів за земле- та надрокористування в особливо великих розмірах.