В ООН закликали змінити визначення тортур у законопроекті щодо воєнних злочинів / фото УНІАН

У Моніторинговій місії Організації Об'єднаних Націй наголошують, що в проекті закону України, який дозволить притягати до відповідальності воєнних злочинців, необхідно змінити визначення тортур.

Читайте такожНавіщо Україні закон про воєнні злочини

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила голова місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер під час презентації в Києві 30-го звіту місії щодо прав людини в Україні, який охоплює шість місяців - період з 16 лютого 2020 р. по 31 липня 2020 р.

Відео дня

За її словами, ООН вітає ухвалення 17 вересня парламентом України в першому читанні законопроекту № 2689, який прокладає шлях для того, щоб воєнні злочинці були притягнуті до суду.

"Ми закликаємо парламент ухвалити такий закон. Однак слід змінити визначення тортур, щоб це відповідало міжнародним нормам. І парламент має це закласти у новий закон, поки ще не підійшов момент другого читання", - сказала Богнер.

Воєнні злочини в Україні: притягнення до відповідальності

  • 17 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права (№ 2689), що дозволить притягнути до відповідальності воєнних злочинців.
  • Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, він спрямований на забезпечення повноти імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також на забезпечення виконання міжнародних зобов'язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення таких злочинів.