Зйомки фільму "Сіль Землі" / Фото Alamy

Документальні фільми допоможуть відволіктись та запланувати майбутні маршрути подорожей, з огляду на карантин і закриті кордони.

Читайте такожАктор Зак Ефрон зануриться в "свідомий" туризм в новому тревел-шоу на Netflix (відео)

Добірку з 5 найкращих документальних фільмів, які розкажуть про найдивовижніші місця планети, підготував УНІАН.

1. Гора (Mountain, 2017)

Якщо актор Вільям Дефо, класична музика і гори вам до вподоби - цей фільм однозначно сподобається. Актор Дефо розповідає про людські стосунки з висотою й ризиком, під музику Вівальді й Бетховена у виконанні Австралійського камерного оркестру. У фільмі показують кадри з різних місць, більшість зробив альпініст і фотограф Ренан Озтурк. Обережно, люди зі страхом висоти чіплятимуться за край дивану.

2. Обличчя, села (Faces Places, 2017)

Режисерка Агнес Варда об'єднавшись у творчому тандемі з вуличним художником й фотографом JR, вирушили у подорож рідною Францією. Вони знімали нетуристичну Францію з покинутими промзонами й невеликими містечками. Художники фотографували простих робітників, а результати робіт перетворювали на фрески на стінах будівель. Їхні розмови і самі роботи привносять елемент творчості у громади, а кадри демонструють розмірену красу. 

3. Дім (Home, 2009 )

Кінострічка для перегляду з усією сім'єю. Режисер та фотограф Ян Артус-Бертран, демонструє у фільмі незвичайні зйомки з повітря з 54 країн світу. Від падаючих водоспадів до густих зелених лісів й бігаючих оленів. Бертран зробив фільм безкоштовним й широкодоступним, щоб охопити якнайбільшу аудиторію глядачів.

4. Вудсток (Woodstock, 1969)

Епізодичний документальний фільм, який отримав Оскар, розповідає про виконавців, хіпі та навіть черниць, які насолоджуються музичним фестивалем у Вефілі, штат Нью-Йорк, серпня 1969-го. Вудсток став культовим явищем. Відкрив фестиваль Річі Хейвенс, а закривав Джимі Хендрікс. 

5. Сіль землі (Salt of the Earth, 2014)

Бразильський фотожурналіст Себастіан Сальгадо провів 40 років, документуючи групи людей в найменш відомих закутках Південної Америки, Африки й Центральної Європи. У фільм, який номінували на Оскар у 2014-му, він розповідає про своє життя й працю, розповідає історії своїх монохромних знімків. А також, історії захоплюючих кадрів з натури.

Раніше УНІАН склав добірку найкращих картин, що надихають вирватися з рутини.