Дональд Трамп / REUTERS

Коли у вересні спалахнув скандал навколо України, історія була такою: президент Дональд Трамп використовував українського колегу, щоб вплинути на американську політику. Але минулого тижня в полі зору з’явилася ще одна сюжетна лінія: український прокурор намагався використати Трампа, щоб вплинути на політику в Україні.

Про це пише Bloomberg, в першій історії Трамп виступає підбурювачем корупційної угоди, намагаючись схилити нового українського президента вступити в змову для впливу на американські вибори у 2020 році. Низка свідків з уряду самого Трампа підтвердили цю версію подій, розповівши, що лідер США хотів заблокувати військову допомогу для України, поки вона не погодиться почати розслідування проти колишнього віце-президента Джо Байдена і його сина Гантера.

Читайте такожCNN: Розблокування допомоги США для України затягнулося через мрії Трампа про купівлю Гренландії

Відео дня

Інша ж історія була розкрита лише нещодавно, але вона, на думку видання, не менш скандальна. Корумпований український прокурор намагався через близького радника Трампа добитися звільнення посла США, який ставив під загрозу його позицію і становище. Ці події обертаються навколо рішення президента США передчасно відкликати американського посла Марі Йованович з Києва. Свідчення, опубліковані минулого тижня, доводять, що Йованович була облита брудом і звільнена, тому що Генеральний прокурор України Юрій Луценко, який полишив свою посаду в серпні, хотів їй помститися.

У своїх свідченнях перед Комітетом Палати представників з питань розвідки експерт Держдепартаменту Джордж Кент сказав, що Луценко втягнув особистого адвоката Трампа Руді Джуліані у свою кампанію проти Йованович. За його словами, Генпрокурор поділився своєю інформацією з ним щодо американського посла, «сподіваючись, що він поширить її, а це спричинить її звільнення».

Читайте такожWashington Post: Екс-посол США розповіла, як Луценко шкодив їй і водночас просив допомогу

Джуліані сказав New York Times, що коли він зустрівся з Луценком минулої весни в Нью-Йорку, «він не сказав мені: я прийшов, щоб добитися звільнення Йованович». Але при цьому, адвокат президента США визнав, що український Генпрокурор цього хотів. Таким чином, в скандалі було принаймні два «обміни послугами». Перший – це зусилля Трампа змусити Україну почати розслідування проти Байдена. А другий – спроби Луценка добитися від Трампа звільнення Йованович. Джуліані в центрі обох історій.

«Яким би не був результат українського скандалу, він вже викрив гірку іронію: офіційні зусилля США зробити українську політику менш корумпованою були загнані в глухий кут кампанією, яка зробила американську політику більш подібною до української», - пише видання.