Тимошенко, згідно з даними опитування, лідирує у президентському рейтингу / фото by Alexander Prokopenko

Компанія Seetarget провела заміри електоральних уподобань українців щодо політиків-кандидатів у президенти й політичних партій.

Дослідження показали, що серед політиків-кандидатів на президентське крісло лідером електоральних перегонів залишається Юлія Тимошенко, за яку готові віддати голоси 14,2% опитаних. Серед тих, хто визначився з вибором, цей показник досягає 20,2%.

Читайте такожПартія Зеленського потрапила в трійку найбільш рейтингових серед киян - опитування

Відео дня

Другу позицію посідає Володимир Зеленський з 9,0% (серед тих, хто визначився – 12,7%). Нинішній президент Петро Порошенко на третій позиції з 8,6% (12,3%).

Наступний за ним рядок рейтингу займає Юрій Бойко 8,3% (11,6%). Далі Олег Ляшко і Анатолій Гриценко. У них відповідно 6,0% (8,5%) та 5,6% (7,8%).

Євген Мураєв отримав 2,3% (3,4%), а Олександр Вілкул – 1,1% (1,5%). При цьому Олександр Вілкул опинився за межами ТОП-10. Святослав Вакарчук й Андрій Садовий мають однакові результати: 3,0%, 4,3% серед тих, хто визначився з вибором. Передостаннє місце в першій десятці в Олександра Шевченка – 2,5% (3,6%).

Інші політики набирають менше 1% серед усіх опитаних.

Рейтинг кандидатів у президенти

Серед політичних партій перше місце, як і її лідер, тримає ВО «Батьківщина». Свої голоси готові віддати 14,2% серед усіх опитаних і 21,8% серед тих, хто визначився. Друге місце так само, як і її лідер серед політиків – посідає партія «Слуга народу» з 8,4% при 12,9% тих, що визначилися.

Серйозну заявку на третє місце подала політсила «Опозиційна платформа – За життя», яка нещодавно з'явилася. У неї 7,7% голосів при 11,9% серед тих, хто визначився з вибором. Слід зазначити, що після недавніх конфліктних подій «Опозиційний блок» навряд чи зможе претендувати на місце у парламенті: за цю партію готові віддати голоси лише 1,8%, а серед тих, хто визначився, – 2,8%.

Також претендують на крісла у Верховній Раді Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 6,6% (10,1% визначилися), Радикальна партія – 6,0% (9,2%). Балансують на межі проходження до парламенту партія «Громадянська позиція» - 5,0% від всіх і 7,7% тих, що визначилися, і «Самопоміч» - 3,4%, яку ще можуть «витягнути» 5,2% тих, хто визначився. Партія «Наші» має 1,7% (2,6%), що ставить під сумнів отримання нею депутатських мандатів.

Зберігається досить високий показник тих, хто не визначився з вибором, - 18,8%, а також тих, хто не має наміру приходити на виборчі дільниці, – 15,9%.

Рейтинг партій

Директор – Олексій Боровський, доцент факультету соціології КНУ імені Тараса Шевченка.Компанія Seetarget – член Соціологічної Асоціації України.

Соціологічне опитування було проведено компанією Seetarget з 1 по 6 грудня методом особистих інтерв'ю (face-to-face). Територія дослідження – вся Україна (крім республіки Крим та непідконтрольних територій Луганської і Донецької областей). Вибірка - 1207 респондентів. Статистична похибка вибірки - не більше 1,7-2,9%.