Голова ДБР Роман Труба / Фото УНІАН

Члени Ради громадського контролю (РГК) при ДБР розкритикували діяльність Романа Труби на посаді керівника Державного бюро розслідувань. Вони заявляють, що незважаючи на вимоги законодавства та нормативно-правові акти, що стосуються діяльності цього органу Роман Труба досі не доклав жодних зусиль щодо створення Контрольно-дисциплінарної комісії (КДК) при ДБР а також здійснив низку порушень, перевищуючи свої повноваження.

«Відсутність дисциплінарного органу та чіткої процедури притягнення працівників ДБР до дисциплінарної відповідальності насамперед порушує конституційні права громадян на захист своїх охоронюваних прав та інтересів, відсутність механізму подачі скарг щодо незаконних дій посадових та службових осіб ДБР», – вважає член РГК Ярослав Романенко.

У разі відсутності КДК,  посадові та службові особи ДБР  дійсно не несуть жодної відповідальності за протиправні дії, які можуть мати ознаки дисциплінарного проступку у зв’язку із відсутністю механізму притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Відео дня

Як зазначили члени ради, згідно із вимогами Закону України «Про Державне бюро розслідувань», саме Труба мав затвердити Положення про Контрольно-дисциплінарну комісію та її склад, але до сьогодні цього зроблено не було.

Романенко також зауважив, що до цих пір також не затверджено склад КДК, незважаючи на те, що Рада громадського контролю надала три кандидатури (Мамченко Наталію, Романенка Ярослава та Олександра Вольвака), ще два кандидата мав надати Роман Труба, як керівник Держбюро розслідувань.

«З метою запобігання порушенню конституційних прав громадян України в частині, що стосуються оскарження дій працівників правоохоронних органів, члени Ради вирішили звернутись до Романа Труби з вимогою до 31 грудня поточного року вжити відповідні заходи щодо затвердження Положення про Контрольно-дисциплінарну комісію та затвердити її склад», - підкреслив Ярослав Романенко.

У разі не виконання рішення РГК, було запропоновано підготувати адміністративні позови про визнання протиправної бездіяльності керівництва ДБР щодо не запуску дисциплінарної комісії.

Члені РГК також висловили сумнів щодо правомірності одноособового  затвердження Директором ДБР Трубою Р.М.  Регламенту реалізації повноважень Директора ДБР. На їх думку окремі його положення  порушують колегіальність прийняття рішення. Крім цього,  вони звернули увагу на той факт, що Труба одноособово вніс зміни до штатного розпису територіальних управлінь ДБР в посаду заступника директора територіального управління ДБР добавивши приставку до посади «- начальник слідчого управління».

Представники громадськості вважають, що такі дії призведуть до грубого порушення норм КПК, зібранні докази можуть бути визнанні неналежними через статус суб’єктів їх зібрання. Вони зауважують, що директор ДБР одноособово незаконно перевищивши свої повноваження доручив контролювати слідство в регіональних управліннях ДБР особам, які не мають на це права. На думку членів Ради громадського контролю, це призведе до того, що всі зібрані докази по кримінальних провадженнях, які там розслідуватимусь, будуть неприпустимими. Тобто фактично Роман Труба, з метою узурпації влади, надає можливість злочинності уникнути відповідальності.

В зв’язку з цим, члени РГК вирішили  витребувати інформацію від керівництва ДБР про кваліфікаційні вимоги посад директора територіального управління, першого заступника директора, заступника директора, відповідно до яких проводився конкурс та призначалися особи, штатні розписи станом на дату проведення засідання.

Зібрана інформація стане предметом розгляду на наступному засіданні з метою надання оцінки діям окремих осіб ДБР.

Якщо Директор ДБР не виправить самостійно у встановлений ГРК строк порушення закону допущені ним то ГРК звернеться до суду з відповідними позовами