Екс-"беркутівців" випустили з-під варти / фото УНІАН

Адвокат родин Небесної сотні у справах Майдану Євгенія Закревська не бачить жодних варіантів, як надалі розслідувати справу 5-ти екс-"беркутівців", яка 5 років слухалась у Святошинському районному суді міста Києва.

Про це вона заявила журналістам по завершенню судового засідання, передає кореспондент УНІАН. 

Читайте такожЕкс-"беркутівці", підозрювані у вбивствах на Майдані, включені до списку на обмін (документ)

Відео дня

За її словами, тепер, коли  екс-"беркутівців" віддадуть Росії, фактично зупиниться судове слідство у Святошинському районному суді міста Києва. Вона додала, що тепер суду присяжних у Святошинському райсуді потрібно буде встановити факт того, що екс-"беркутівці" відсутні в Україні та зупинити судове слідство з причини відсутності обвинувачуваних. Також вона наголосила, що навіть якшо змінити законодавство і проводити заочне судочинство, то все одно ця справа не буде доведена до кінця, оскільки заочне судочинство "означатиме починати все спочатку, тобто не довести цю справу до кінця ніколи".

Також вона пояснила, що має намір залишатися у приміщенні суду, щоб отримати хоч коротку ухвалу суду з приводу звільнення екс-"беркутівців".

Разом з нею в залі суду перебувають декілька потерпілих-родичів вбитих на Майдані учасників Ревоюції Гідності.

Як повідомляв УНІАН, екс- "беркутівців", обвинувачених у розстрілах на Інститутській, відпустили з-під варти.

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

23 грудня «Громадське» з посиланням на два джерела повідомило, що українська сторона в рамках обміну полонених планує передати бойовикам «ДНР» і «ЛНР» колишніх «беркутівців», обвинувачених у розстрілі людей 20 лютого 2014 року.

24 грудня адвокат Валентин Рибін стверджував, що 23 грудня всі п’ять екс-«беркутівців» були включені українською стороною у список на обмін, а наступного дня зранку українська сторона передумала.

Своєю чергою, адвокат Стефан Решко назвав міфом інформацію про нібито запланований обмін екс-«беркутівців».

Сьогодні, 27 грудня, Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-«беркутівцям», трьом з яких Святошинський райсуд продовжив строки тримання під вартою, двоє інших перебувають під домашніми арештами.

Під час судового засідання стало відомо, що генеральний прокурор Руслан Рябошапка змінив групу прокурорів у цій справі.

За даними російських ЗМІ, обмін полоненими за формулою «всіх встановлених на всіх встановлених» планується 29 грудня.