Нардеп Андрій Деркач звернувся до голови НАБУ Артема Ситника через справу Burisma Group / фото УНІАН

Позафракційний народний депутат Андрій Деркач звертається до керівника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника щодо справи газової компанії Burisma Group.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на спільній прес-конференції з колишнім старшим групи прокурорів Генпрокуратури з розслідування економічних злочинів режиму Януковича 2016-2019 років Костянтином Куликом.

"Ми звертаємося до керівника НАБУ Артема Ситника з вимогою дати відповідь на такі запитання: чому компанії, близькі до Байдена (колишній віце-президент США Джозеф Байден - УНІАН), зникли з кримінального провадження 1590? Як закінчилася справа з хабарництвом у 50 мільйонів? Якщо представники Burisma були затримані на хабарі в 6 мільйонів, то куди поділися 44 мільйони? Чи має намір НАБУ викликати на допит фігурантів справи з оточення Байдена?", - сказав депутат.

Відео дня

Читайте такожНа вся прикладена інформацію Деркача Порошенко називає Гонтареву "своєю головою НБУ", яка знаходиться під його "особистим захистом"

Він додав, що головне питання: "Якщо справи, як такої немає ... То, за що Burisma принесла в мішках мільйони доларів готівкою? Що взагалі залишилося в справі 1590 крім прізвища Курченко і Херсонської нафтоперевалки? Де матеріали фінмоніторингу Латвії та Кіпру: знищені, препаровані, утилізовані? І що з підозрою Злочевського і чому він досі не перебуває в міжнародному розшуку?".

Деркач додав, що ці питання просить вважати офіційним зверненням до Ситника.

Крім того, він заявив про ініціювання створення "масштабної Антикорупційної платформи", яка б займалася розслідуванням таких справ.

Відповідаючи на запитання, чи була проведена експертиза щодо відповідності голосів нібито екс-президента України Петра Порошенка і Байдена, записи нібито розмов яких були продемонстровані на прес-конференції, депутат зазначив: "Ми зі свого боку проводимо таку експертизу. Що стосується правоохоронних органів - ми не знаємо".

Як повідомляв УНІАН, 12 червня 2020 року були затримані три людини, які намагалися передати 6 млн доларів хабара керівництву НАБУ і САП за закриття кримінального провадження за підозрою екс-міністра екології, президента Burisma Group Злочевського.

13 червня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що керівників правоохоронних органів намагалися підкупити за закриття справи проти колишнього міністра екології та природних ресурсів України, бізнесмена Злочевського. Справа стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний бізнесменові Сергію Курченку банк, і до легалізації цих коштів.

Читайте такожТиск на Яценюка, Гройсмана, Авакова і лобізм Коболєва: головне з другої порції "плівок Деркача" (відео)

За словами Ситника, було затримано три особи, серед яких перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби в Києві Микола Ільяшенко. Другий затриманий, за попередніми даними, мав стосунок до компанії Burisma і є довіреною особою Злочевського, третя особа - колишній працівник ДФС, який також є довіреною особою Злочевського.

У той же день в Burisma Group заявили, що президент компанії Злочевський чи співробітники не мають жодного стосунку до дачі хабара керівництву антикорупційних органів за закриття кримінального провадження, в якому фігурує Злочевський.

Підкреслювалося, що Burisma Group працює виключно в рамках чинного законодавства.

Сьогодні, 22 червня, на прес-конференції Кулик заявив, що за закриття справи щодо газової компанії Burisma Group пропонувався хабар в 50 млн доларів, а не 6 млн, як про це недавно заявляли в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.