Ілюстрація REUTERS

За інформацією ЗМІ, проти чоловіка директора Департаменту правозастосування НКЦПФР Олени Ягнич - Сергія Ягнича порушено кримінальну справу в Латвії.

Про це редакції «Голос» стало відомо з листа МВС Латвійської Республіки про надання правової допомоги у кримінальній справі, відкритій проти керівника напрямку інвестиційного бізнесу Ukrsibbank BNP Сергія Ягнича.

У МВС Латвійської Республіки стверджують, що рахунки в латвійському «PNB Bank» використовувалися для легалізації коштів, отриманих «в результаті невстановленої злочинної діяльності». Варто зазначити, що цей банк має сумнівну репутацію в країні, і у 2019 році комісією ринку фінансів і капіталу (КРФК) Латвії було прийнято рішення про призупинення діяльності банку і відкликана ліцензія.

Відео дня

Так, за інформацією МВС Латвії, на рахунки латвійських банків паном Ягничем у 2017-2018 році було покладено 80 тисяч доларів і понад 310 тисяч євро. Сергій Ягнич стверджує, що кошти вони ввозили особисто з дружиною Оленою Ягнич. При цьому декларування готівкових коштів на кордоні не проводилося. Правоохоронці Латвії стверджують, що надані в банк документи угод свідчать про маскування походження грошей, а особи, залучені до цих угод не можуть пояснити походження коштів і надати документи, що підтверджують Угоди або надання послуг.

5 лютого в кримінальному процесі було прийнято рішення про накладення арешту на майно-цінні папери на суму 274 тисяч доларів.

При цьому в декларації Олени Ягнич, розміщених на сайті НАЗК, інформація про іноземні рахунки або майно відсутня. Втім, варто зазначити, що на сайті НАЗК Декларація Олени Ягнич відзначена такою, до якої потрібно привернути увагу у зв'язку з тим, що вид активів "готівкові гроші" перевищує 5 млн грн., а подарунки, призи та благодійна допомога становлять понад 75% доходу декларанта. При цьому в декларації за 2018 рік (період внесення грошей на латвійські рахунки) Олена Ягнич вказала, що її чоловік Сергій Ягнич отримав грошовий подарунок в 10 млн грн.

На запит редакції «Голос» голова НКЦПФР Руслан Магомедов повідомив, що Олена Ягнич продовжує працювати в Комісії, а перевіркою фактів займається НАЗК і правоохоронні органи.

Редакцією також в кінці травня був направлений запит щодо доходів Сергія Ягнича голові правління Ukrsibbank BNP, проте на момент публікації новини відповідь не була отримана.