Засолка червоної риби - рецепт / ua.depositphotos.com

Солона червона риба домашнього приготування – неймовірно смачна закуска. Вона може стати окрасою як повсякденного, так і святкового столу.

Існує безліч рецептів засолювання червоної риби в домашніх умовах. А головним плюсом її домашнього приготування є те, що ця страва обов’язково буде свіжою.

Лосось слабосолений

  • Лосось - 300 г
  • Сіль - 3 ч.л.
  • Цукор - 1 ч.л.
  • Кмин - за смаком

Лосось очистити від луски, випатрати та обробити. Голову і хвіст відрізати. Для засолювання взяти філе з середньої частини тушки.

Відео дня

Читайте такожНіжні заварні млинці: як приготувати смаколик на кефірі

В каструлю всипати сіль і цукор у пропорції 3:1. Додати насіння кмину. Перемішати отриману засолювальну суміш.

Обваляти філе лосося з усіх боків у суміші й скласти "книжкою".

Накрити підходящою тарілкою чи іншим посудом, й обов'язково поставити вантаж. Потримати години дві в теплі, а потім відправити у холодильник на 2-3 доби – в процесі засолювання рибу потрібно пару разів перевернути.

Потім промити рибу під струменем холодної води. За потреби, якщо солонувата, потримати у воді, щоб вимокла. Осушити кухонним рушником і нарізати тонкими слайсами. Перед подачею полити їх лимонним соком, прикрасити шматочками лимона та зеленню кропу.

У такий спосіб загалом можна засолювати будь-яку червону рибу.

Засолена горбуша

  • Горбуша (філе) - 400 г
  • Цибуля ріпчаста (дрібна) - 1 шт.
  • Цукор - 0,25 ч.л.
  • Рослинна олія (рафінована) - 100 мл

Для розсолу

  • Вода - 1 л
  • Сіль (велика) - 5 ст.л.

Для засолювання підійде будь-яка горбуша. Заморожену попередньо розморозити, потім розібрати. Цибулю нарізати кільцями або півкільцями.

Приготування розсолу. Взяти воду кип'ячену кімнатної температури. В 1 літрі розчинити 4-5 столових ложок з гіркою великої засолювальної солі, добре перемішати.

Розсіл повинен бути насиченим. Перевірити його готовність можна так: коли сіль повністю розчинилася, помістити скибочку сирої картоплі – якщо вона плаває на поверхні, значить усе правильно. За потреби додати солі й дочекатися повного розчинення.

Як правильно приготувати солону червону рибу / фото ua.depositphotos.com

Розморожене філе обов'язково промити прохолодною водою, дати воді стекти, але обсушувати не треба.

Помістити філе у ємність, залити розсіл, щоб риба була повністю занурена в нього. Зверху покласти невеликий вантаж, щоб філе не спливало. Закрити кришкою і залишити на 1 годину при кімнатній температурі.

Через годину розсіл злити, рибу не промивати. М'якоть нарізати скибочками, зрізуючи зі шкіри гострим ножем. За бажанням можна нарізати шматочки разом зі шкірою.

Тепер в інший контейнер покласти скибочки риби (для збалансованості смаку можна посипати дрібкою цукру). Потім вкинути пір'ячко цибулі і все полити олією. Всі шари повторити, верхній шар – риба – має бути повністю під олією. Щільно закрити кришкою й прибрати в холодильник на ніч. Рибу можна пробувати і раніше, але краще, щоб вона визрівала добу.

Малосольна сьомга

  • Сьомга - 1 кг
  • Сіль - 1 ст.л.
  • Цукор - 1 ч.л.
  • Лавровий лист - 6 шт.

Гарненько промити рибу, очистити її та добре просушити. Розрізати сьомгу на тонкі пласти товщиною приблизно в 0,5-1 см.

Читайте такожБаклажани в банці: топ-5 рецептів заготовок на зиму

Добре перемішати сіль і цукор. Натерти сьомгу цією сумішшю. Скласти рибу на обробну дошку тонким шаром, потім викласти лавровий лист, далі знову викласти шар риби й зверху лавровий лист і так далі.

Коли вся сьомга буде перекладена таким чином, загорнути її в пергаментний папір, покласти в тарілку і прибрати у холодильник приблизно на 2-3 доби. Потім можна ласувати смачною солоною сьомгою.

Інші рецепти, які можуть зацікавити: