На Донбасі діє режим припинення вогню / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наступними кроками після досягнення стабільної тиші на Донбасі мають стати виведення незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій, повернення контролю над кордоном та відновлення цілісності України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на загальних дебатах світових лідерів під час засідання 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН в онлайн-режимі.

«Безперечно, за останній рік ми довели, що Україна дійсно прагне миру. Нам вдалося розблокували діалог, ми відновили зустрічі лідерів країн «нормандського формату», досягли суттєвого прогресу у взаємному звільнені утримуваних осіб. А з 27 липня розпочався режим всеосяжного припинення вогню, який попри спроби його зірвати, все ж дає надію на досягнення стабільної тиші», - заявив Зеленський.

За його словами, тиша вкрай необхідна щоб продовжити рух на шляху до миру.

Наступними кроками на цьому шляху мають стати виведення незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій, повернення контролю над державним кордоном і, врешті-решт, відновлення територіальної цілісності України в межах між народно визнаних кордонів.

Читайте такожПеремир'я на Донбасі тримається вже майже два місяці – Зеленський

Як відомо, у зв’язку із пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, цього року звернення глав держав і урядів відбуваються у віртуальному форматі.

Перемир'я на Донбасі: коли і як почало діяти

22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного і всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.

6 вересня ворог порушив режим припинення вогню на Донбасі, здійснивши обстріли українських позицій. Загинув український військовий, ще одного було поранено.